Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Άμστερνταμ..Στην επικράτεια της τουλίπας !


Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το ξεκίνημα της πόλης περίπου στο 1175, όταν ρίζωσαν εκεί οι πρώτοι αποικιστές και άρχισαν να ζουν σε μερικές ψαροκαλύβες που έστησαν στις χαμηλές ελώδεις όχθες του ποταμού Άμστελ. Αυτή η γη αποτελούσε μέρος των τεράστιων εκτάσεων που ανήκαν στους πλούσιους επισκόπους της Ουτρέχτης, αλλά κανείς δεν είχε αποπειραθεί να την αποικίσει καθώς όλη εκείνη η περιοχή πλήττονταν από καταστροφικές πλημμύρες. Οι πρώτοι κάτοικοι ζούσαν δύσκολα, αλλά τουλάχιστον ήταν ελεύθεροι – χωρίς να αποδίδουν φόρους ή φεουδαρχικά τέλη σε κανέναν γαιοκτήμονα – θρησκευτικό ή κοσμικό
Τα επόμενα 200 χρόνια ο οικισμός των καταληψιών μετατράπηκε σ’ ένα ακμάζον, κοσμοπολίτικο εμπορικό κέντρο την αρχική μορφή του οποίου, μπορείτε ακόμη να διακρίνετε κάνοντας έναν περίπατο στους δρόμους της σύγχρονης πόλης.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Η καλύτερη περίοδος για να ταξιδέψει κανείς στο Αμστερνταμ  είναι από Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβρη. Τους υπόλοιπους μήνες βρέχει. Βρέχει ασταμάτητα και τόσο πολύ που δεν σου επιτρέπει να γυρίσεις και να απολαύσεις αυτή την φανταστική πόλη. Αν θέλετε το ταξίδι σας να έχει νεανικό χρώμα, αν θέλετε να συναντήσετε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, να δείτε μοναδικά κτίρια και να περάσετε ήσυχες στιγμές όχι ιδιαίτερα μακριά από την πόλη, τότε το Αμστερνταμ είναι η σοφότερη επιλογή.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μπορείτε να φτάσετε στο Αμστερνταμ  με απευθείας πτήσεις τόσο της Ολλανδικής KLM. Η διάρκεια της πτήσης είναι γύρω στις τρεις ώρες, ενώ η τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα κάνετε την κράτησή σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στο Αμστερνταμ  με την Alitalia ή τις Τσεχικές Αερογραμμές, μέσω Μιλάνου ή Πράγας, αντίστοιχα, μόνο που σ’ αυτήν την περίπτωση το ταξίδι σας θα διαρκέσει σαφώς περισσότερο. Οικονομικότερη επιλογή επίσης οι πτήσεις των Aegean, Swiss, Air France κ.λπ., με ενδιάμεσο σταθμό.Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ βρίσκεται νοτιοδυτικά και απέχει 16χλμ από την πόλη του Amsterdam και ενώνεται με ποικίλους τρόπους με αυτήν. Με το τρένο οι επιβάτες μεταφέρονται κατευθείαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Amsterdam μέσα σε 15 λεπτά. Επίσης οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταβούν και με λεωφορείο. Το Αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ αποτελεί βάση της αεροπορικής εταιρείας KLM. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Για τη διαμονή σας, ανάλογα πάντοτε με την οικονομική σας ευχέρεια, μπορείτε να μείνετε σε κεντρικά ή μη ξενοδοχεία, με ή χωρίς πρωινό, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή και σε hostels, τα οποία είναι πιο προσιτά και πρώτα στις προτιμήσεις των νέων.
Παραθέτουμε απλώς τρία «δοκιμασμένα» καλά ξενοδοχεία.
• Jolly Carlton (Vijzelstraat 4, τηλ.: +31 (0)20 622266,): Σε ένα εξαιρετικό κομμάτι του κέντρου της πόλης, κοντά στην πασίγνωστη αγορά των λουλουδιών και τους κυριότερους εμπορικούς δρόμους.
• Ambassade Hotel (Herengracht 341), Αποτελείται από 10 αυθεντικά ξεχωριστά κτίρια του 17ου αι. κατά μήκος του κεντρικού καναλιού του Αμστερνταμ. Το ξεχωριστό του στοιχείο είναι η βιβλιoθήκη του, με μία ευρεία ποικιλία βιβλίων και η παροχή δωρεάν Ιντερνετ.
• American Hotel (Leidsekade 97, τηλ.: +31 (0)20 5563000, ): Κλασικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, στην κεντρικότατη και πολύ βολική πλατεία Leidseplein και δίπλα σε στάση του τραμ προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολύ «αποικιακού» στυλ το καφέ στο ισόγειό του που όμως, σεβόμενο το όνομα του ξενοδοχείου, προσφέρει και «γενναιόδωρα» burgers.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε επισης  τo: www.aerotickets.gr

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Ιστορικό Μουσείου του Άμστερνταμ: Το πρώην Ορφανοτροφείο της πόλης αποτελεί το ατμοσφαιρικό σκηνικό για το δαιδαλώδες σύμπλεγμα αιθουσών που αποτελεί το ιστορικό μουσείο του Άμστερνταμ. Τα εκθέματα καλύπτουν την ιστορία της πόλης ξεκινώντας από τις μεσαιωνικές απαρχές της, ενώ υπάρχουν και μερικές εκπλήξεις, όπως το πληκτρολόγιο της κωδωνοστοιχίας στη σοφίτα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη σύνθεση μελωδιών για καμπάνες εκκλησίας.Διεύθυνση: Kalverstraat 92, Τραμ: 1,2,4,5,9,14,16,20,24,25
Μουσείο Άλαρντ Πίρσον: Το μουσείο είναι αφιερωμένο στα αρχαιολογικά ευρύματα της Αιγύπτου, Ελλάδος, Ρώμης και Δυτικής Ασίας.Διεύθυνση: Oude Turfmarkt 127 (κλειστό Δευτ.,Σαβ. & Κυρ. π.μ), Τραμ: 4,9,14,16,20,24,25
Άουντε Κέρκ: Η παλαιότερη εκκλησία της πόλης, ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος οικοδομίματος χρονολογείται από το 1306 όταν έγινε η ανοικοδόμισή του. Είναι αφιερωμένη στον Αγ. Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και περιέχει τους τάφους αρκετών ναυάρχων, καθώς και μερικών από τους πλέον εξέχοντες πολίτες του Άμστερνταμ.Διεύθυνση: Oudekerkisplein 23 (Κλειστό: Δευτ.), Τραμ: 4,9,16,20
Μουσείο Άμστελκρινγκ: Πίσω από τη συνηθισμένη πρόσοψη αυτού του σπιτιού το οποίο ανήκε σε κάποιον έμπορο του 17ου αιώνα, στη Συνοικία των Κόκκινων Φαναριών, βρίσκεται ένα ξεχωριστό μυστικό. Μια στενή σκάλα ξεκινάει από τα πολύ λειτουργικά δωμάτια του ισογείου και οδηγεί σε μία μυστική εκκλησία όπου συγκεντρώνονταν κρυφά οι καθολικοί για τη λατρεία τους επί αιώνες.Διεύθυνση: Oudezijds Voorburgwaal 40 (κλειστό Κυρ.), Τραμ: 4,9,19,20,24,25.
Μουσείο Χετ Ρέμπραντχαουζ: Ο Ρέμπραντ έζησε και εργάστηκε σε αυτό το όμορφο σπίτι από το 1639 έως 1659. Εδώ γεννήθηκε ο γιος του ο Τίτος και πέθανε η γυναίκα του Σάσκια. Επίσης, εδώ φιλοτέχνησε τα αριστουργήματά του μεταξύ άλλων και τη νυχτερινή περίπολο. Τελικά, αυτό το σπίτι έγινε η αιτία της καταστροφής του. Επειδή ξόδευε πολύ περισσότερα από όσα του επέτρεπε η οικονομική του δυνατότητα ο Ρέμπραντ χρεωκόπησε. Πούλησε τα πάντα και μετακόμισε σε κάποια φτηνά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Γιορντάαν.
Διεύθυνση: Jodendreestraat 4, Tραμ: 9,14,20
Σινέραμα Μαντάμ Τισσώ: Αυτό το αξιοθέατο περιλαμβάνει ανάμεικτα κέρινα ομοιώματα προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας, την ανακατασκευή του τυπικού σπιτιού ενός εμπόρου, καθώς και ένα έξοχα κατασκευασμένου μοντέλο του Άμστερνταμ του 17ου αιώνα.
Διεύθυνση: Dam 20, Τραμ:4,9,14,16,20,24,25.
Το σπίτι της Άννας Φράνκ: Το σπίτι στο οποίο κρύφτηκε η οικογένεια της γνωστής Άννας Φράνκ κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Ολλανδίας. Το όνειρο της Άννας Φράνκ να γίνει συγγραφέας έσβησε με τον θάνατό της σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν.Διεύθυνση: Prinsengracht 263, Τραμ: 13,14,17,20
Μουσείο Βαν Γκόγκ: Το κτίριο αυτό ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μεγαλόπρεπες νεογοτθικές επαύλεις λόγω της υπερβολικής απλότητάς του, αποτελεί το κατάλληλο περιβάλον για τα έργα του Βαν Γκόγκ και των συγχρόνων του τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα.
Διεύθυνση: Paulus Potterstraat 7, Τραμ: 2,3,5,12,16,20
Άρτις, Ζωολογικός Κήπος: Αυτός ο ζωολογικός κήπος συνδυάζει ένα σωρό αξιοθέατα (πολλά είναι στεγασμένα), κάτι που το καθιστά ιδανικό μέρος για επίσκεψη μια υγρή ή ψυχρή ημέρα.Διεύθυνση: Plantage Kerklaan 38 – 40, Τραμ: 6,9,14,20
Εκδρομή στα μικρά τυπικά ψαροχώρια Μάρκεν & Βόλενταμ: Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τη ζωή της Ολλανδικής υπαίθρου επισκεπτόμενοι έναν μύλο και να δείτε τις ψαρόβαρκες.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Στην πόλη μπορεί κανείς να βρει από «δυνατά» club μέχρι ήρεμα, γαλλικού στυλ καφέ, κυρίως κοντά στο μεγάλο κανάλι, Αμστελ.
Στην περιοχή της πλατείας Leidseplein υπάρχουν δεκάδες τουριστικού τύπου εστιατόρια με γεύσεις και γαστρονομικές προτάσεις απ’ όλον τον κόσμο, ακόμη και ελληνικές.
Τα coffeeshops θεωρούνται «χαμηλή» διασκέδαση, γι’ αυτό και είναι συγκεντρωμένα κυρίως στην τουριστική περιοχή των Κόκκινων Φαναριών. Υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης με καλύτερη ποιότητα κόσμου.
Το πρωί μπορειτε να πιείτε τον καφέ σας στο διάσημο Cafe Americain, του ξενοδοχείου ΑmericaHotel στο Leidseplein, που είναι ψηλοτάβανο, γεμάτο τοιχογραφίες, και προσφέρει πολύ καλό καφέ.
Εναλλακτικά, επισκεφτείτε κάποιο από τα bruine cafe που έχουν ονομαστεί έτσι από το χρώμα τους γιατί είναι καφετιά, διακοσμημένα με ξύλο και καπνισμένα. . Πολυ παλαιά καφέ είναι το Papeneiland από το 1642 αλλά και το De Druif από το 1636!
Για Φαγητο το Αμστερνταμ είναι μία πολυεθνική πρωτεύουσα με ανάλογο φαγητό. Λέγεται για παράδειγμα ότι εδώ θα βρείτε καλύτερο Ινδονησιακό φαγητό απ’ ότι στην Ινδονησία!
Μπορείτε να δοκιμάσετε το φαγητό ενός eetcafe που είναι κάτι σαν μπιστρό όπως το Het Molenpad.
Το απόγευμα πιείτε ένα ποτό στο πολυσύχναστο καφέ Luxembourg, αλλά όσο κι αν σας αρέσουν τα απεριτίφ, μην βραδιάσετε εκεί μιας και πολλά ρεστοράν κλείνουν νωρίς.
Το Άμστερνταμ έχει αρκετά καλή νυχτερινή ζωή. Τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν στις 3.00 τις καθημερινές και στις 4.00 το Σάββατο. Και όταν λέμε ότι κλείνουν, σημαίνει ότι βγαίνει η αστυνομία και μέσα σε μερικά λεπτά τα πάντα έχουν αδειάσει. Ακόμα και οι σερβιτόροι σε προειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα το μαγαζί να κλείσει…Ωστόσο υπάρχουν πάντα τα after. Απλά ακολουθήστε καμιά μεγάλη παρέα να σας οδηγήσει εκεί. Μια πολύ γνωστή πρόταση είναι το «Worked», το οποίο προσφέρεται και για φαγητό και βρίσκεται μέσα σε μια παλιά εκκλησία. Κανένα ποτό δεν κοστίζει πάνω από 7 ευρώ, έστω κι αν πολλές φορές η μεζούρα με την οποία μετρούν το ποτό που βάζουν θυμίζει περισσότερο σφηνάκι… Σίγουρα επίσης θα έχετε ακούσει για την περιοχή με τα «κόκκινα φανάρια» ή αλλιώς «Red Light District». Αποτελεί ένα πολύ γνωστό αξιοθέατο της πόλης που είναι σημειωμένο ακόμα και στους χάρτες. Περπατώντας στην περιοχή θα δείτε τις πόρνες να φιγουράρουν στις βιτρίνες ντυμένες με εσώρουχα και να σας προκαλούν να περάσετε πιο μέσα…
Σημείο αναφοράς στη διασκέδαση της πόλης είναι η Rembrandtplein (πλατεία Ρέμπραντ) που είναι γεμάτη με μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια. Μπορείτε επίσης να βρείτε παραδοσιακά μπαράκια με χωντανή Ολλανδική μουσική. Εξίσου ζωντανή και πολύβουη και η πλατεία Leidseplein.
Για το δείπνο, προτιμήστε να πάτε κάπου ξεχωριστά όπως στο Ινδονησιακό Kantjil and the Tiger, αλλά αν ψάχνετε εκπληκτικό ντεκόρ πηγαίνετε στο Pier 10 δια μέσου του σταθμού Centraal. Εκεί στο φως των κεριών θα βλέπετε το ποτάμι να κυλάει και τα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται φωτισμένα. Αργά το βράδυ, αν θέλετε να δείτε πανοραμικά την πόλη, πράγμα δύσκολο μιας και υπάρχει περιορισμός στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, διαλέξτε το μπαρ του ξενοδοχείου Okura, στον εικοστό τρίτο όροφο. Αρκετά της μόδας είναι και το Mazzo, στην περιοχή των κόκκινων φαναριών, η οποία είναι αρκετά ασφαλέστερη από την Ομόνοια το βράδυ.
Για το δείπνο, προτιμήστε να πάτε κάπου ξεχωριστά όπως στο Ινδονησιακό Kantjil and the Tiger, αλλά αν ψάχνετε εκπληκτικό ντεκόρ πηγαίνετε στο Pier 10 δια μέσου του σταθμού Centraal. Εκεί στο φως των κεριών θα βλέπετε το ποτάμι να κυλάει και τα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται φωτισμένα. Αργά το βράδυ, αν θέλετε να δείτε πανοραμικά την πόλη, πράγμα δύσκολο μιας και υπάρχει περιορισμός στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, διαλέξτε το μπαρ του ξενοδοχείου Okura, στον εικοστό τρίτο όροφο. Αρκετά της μόδας είναι και το Mazzo, στην περιοχή των κόκκινων φαναριών, η οποία είναι αρκετά ασφαλέστερη από την Ομόνοια το βράδυ.

ΜΟΥΣΕΙΑ
Η «απόλυτη» πόλη της τέχνης, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, καθώς και όλων των νέων τάσεων και προτάσεων.
Το επιβλητικό -και τεράστιο- Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο), εγκαινιασμένο το 1885, είναι γεμάτο με αριστουργήματα. Φλαμανδική Σχολή και Ρέμπραντ έχουν την τιμητική τους. Εως τα μέσα του 2008 ανακαινίζεται ριζικά και κάποιες πτέρυγες είναι κλειστές.
Το Μουσείο Van Gogh είναι απλώς ένα από τα must της πόλης.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Stedelijk έχει πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, με υπογραφή Πικάσο, Σεζάν, Μονέ και Σαγκάλ, αλλά και Κάζιμιρ Μάλεβιτς και, βεβαίως, όλα τα ολλανδικά κινήματα του μοντερνισμού, όπως το De Stijl (Μοντριάν, Ντε Κούνινγκ κ.λπ.). Και τα τρία παραπάνω μουσεία βρίσκονται σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, γύρω από την πλατεία Museumplein.
Το Rembrandthuis είναι το σπίτι όπου έζησε για 20 χρόνια ο Ρέμπραντ, με μια ενδιαφέρουσα συλλογή χαρακτικών του.
Το Press Museum είναι αφιερωμένο στα επιτεύγματα του Τύπου.
Το FOAM είναι μουσείο φωτογραφίας στο οποίο φιλοξενούνται εκθέσεις σημαντικών σύγχρονων φωτογράφων.
Το Μουσείο της Αννας Φρανκ, στο σπίτι όπου έζησε κλεισμένη, είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Μπορείτε να συμμετέχετε σε οργανωμένη ποδηλατική βόλτα γνωριμίας της πόλης με κόστος 25 με 30 ευρώ.
• Το εισιτήριο του τραμ στοιχίζει 1,60 ευρώ.
• Η πιο φθηνή (και σπάνια) τιμή για μπουκαλάκι νερού 50 ml είναι 1,75 ευρώ.
• Πρέπει πάντα να έχετε επάνω κάποιας μορφής ταυτότητα επί ποινή 60 ευρώ.
• Τα μπαρ τις καθημερινές κλείνουν στη 1 π.μ.
• Στα coffeeshops ελέγχεται η ηλικία και δεν σερβίρεται αλκοόλ.
• Στη Συνοικία των Κόκκινων Φαναριών χρειάζεται προσοχή γιατί κυκλοφορούν κάθε είδους μικροαπατεώνες, γι’ αυτό μην πιάνετε κουβέντα με ανθρώπους που δεν ξέρετε. Επίσης, απαγορεύονται (αυστηρά) οι φωτογραφίες των βιτρινών με τα κορίτσια.


Για κρατήσεις επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου