Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ελσίνκι.. Η παγωμένη κόρη της Βαλτικής !



Tο Eλσίνκι εκτός από όμορφη πόλη είναι και γεμάτη σε ό,τι αφορά τα αξιοθέατα, για την ακρίβεια δεν πρέπει να υπάρχει άλλη πόλη στην Eυρώπη με τόσο μικρό μέγεθος που να συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό αξιοθέατων. Μπορείτε να ξεκινήσετε την βόλτα σας από την αγορά Kauppatori, είναι μια αγορά που μπορείτε να βρείτε ψάρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα αλλά και διάφορα χειροποίητα σουβενίρ, ξυλόγλυπτα και περίεργα καπέλα. H γλυκύτατη πέτρινη γοργόνα που θα δείτε να στέκεται στο σιντριβάνι της αγοράς είναι σχέδιο του δημοφιλούς Φιλανδού αρχιτέκτονα Ville Vallgren και θεωρείται σύμβολο όχι μόνο του Eλσίνκι αλλά και ολόκληρης της Φινλανδίας. Σε ένα επιβλητικό ολόλευκο κτίριο βρίσκεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma, στο οποίο φιλοξενούνται έργα Φιλανδών και άλλων ζωγράφων από το 1960 ως το 1990. Tο μουσείο αυτό, περισσότερο από χώρος φιλοξενίας έργων, είναι συνώνυμο του καλλιτεχνικού πειραματισμού σε πάμπολλα πεδία. Γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να πετύχετε παραστάσεις ή προβολή ταινιών. Επίσης όσον αφορά τα μουσεία, αξίζει να κάνετε μια στάση στο Athenaum όπου εκεί εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 18ο ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από Φιλανδούς καλλιτέχνες θα βρείτε και έργα άλλων Ευρωπαίων όπως: Rodin, Van Gogh, Gaugin και Cezanne. Tο ίδιο το κτίριο είναι χτισμένο στα 1887 και είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ανεξαρτήτως του περιεχομένου του! Το επίσημο κέντρο της πόλης είναι η πλατεία Senate – Senaatintori, ολόκληρη η πλατεία και η γύρω περιοχή σχεδιάστηκε στα 1812 οπότε και η πρωτεύουσα της χώρας μεταφέρθηκε από το Turku στο Eλσίνκι, προκειμένου να είναι πιο κοντά στην Aγ. Πετρούπολη, οι ρωσικές επιρροές στην αισθητική των γύρω κτισμάτων είναι προφανείς και η πλατεία έχει έναν αυτοκρατορικό αέρα.
Το πιο γνωστό μνημείο του Eλσίνκι είναι η εντυπωσιακή εκκλησία Temppeliaukio, αλλιώς γνωστή και ως εκκλησία της πέτρας, σχεδιάστηκε και χτίστηκε στα 1969 από τους αδελφούς αρχιτέκτονες Timo και Tuomo Suomalainen, κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι μπορείτε να παρακολουθήσετε την λειτουργία.
Γενικά το Ελσίνκι είναι μια εύκολη πόλη όσο αναφορά τις μετακινήσεις, το αεροδρόμιο βρίσκεται μόλις 20 χλμ., βόρεια της πόλης με συχνές και οικονομικές συνδέσεις με το κέντρο, ανά μισή ώρα είναι η συχνότητα που αναχωρούν τα λεωφορεία του αεροδρομίου. Το κέντρο του Ελσίνκι είναι οργανωμένο με πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, τραμ και μετρό, εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε από ειδικά περίπτερα ή και κατευθείαν από τον οδηγό με την είσοδο σας στα λεωφορεία και τα τραμ ή από τους σταθμούς του μετρό.

Χρήσιμες πληροφορίες

 Οι Φιλανδοί αγαπούν το ευρώ. H χώρα τους ήταν η ακριβότερη της Ευρώπης μέχρι το 1990, οπότε οι τιμές άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα. Σήμερα, είναι μετρίως ακριβή.
Αν θέλετε να μετακινηθείτε μέσα στη χώρα, προτιμήστε το τρένο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πυκνό, τα τρένα γρήγορα και αξιόπιστα, ενώ οι τιμές τους είναι λογικές.
Εφ' όσον κάνατε τον κόπο να φτάσετε μέχρι το Eλσίνκι, αξίζει να επιδιώξετε να δείτε και τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. H μετάβαση στις γύρω χώρες είναι σχετικά εύκολη και όχι απαγορευτικά ακριβή υπόθεση. 

Κλίμα : Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε το Ελσίνκι είναι το καλοκαίρι, αυτήν την εποχή ντύνεται τα πιο γιορτινά του ρούχα. Οι άνθρωποι είναι συνεχώς στο δρόμο και γιορτάζουν τον ήλιο, σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει ασταμάτητο πανηγύρι.
Ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ εντελώς, φτάνει μόνο να παίρνει ένα σκούρο γαλάζιο χρώμα. Οι περισσότεροι κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα ή με τα πόδια. Άλλωστε με μια ματιά θα καταλάβετε πως το Eλσίνκι είναι ακριβώς αυτό: μια πόλη με ανθρώπινα μέτρα. Οι αγορές, τα μουσεία και τα αξιοθέατα απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους. Τα κτίρια δεν είναι πουθενά πανύψηλα και τα νερά που κυκλώνουν την πόλη στα τρία από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, φέρνουν την αύρα τους σε κάθε γωνιά. 


cathedral














Για κρατήσεις επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου