Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Νάπολη.. Ο Ιταλικός νότος !




Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μετά το Μιλάνο και την Ρώμη, την μεγαλούπολη του Ιταλικού Νότου και σημαντικό λιμάνι της Ιταλίας.
Η Νάπολη βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, που ορίζεται από το τεράστιο ηφαίστειο του Βεζούβιου. Η περιοχή έχει ιδιαίτερα σημαντικό γεωλογικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω του ενεργού ηφαιστείου του Βεζούβιου, το οποίο έχει, εξάλλου, προσδώσει και ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά.
Είναι ένας κοντινός προορισμός και ιδανικός για επίσκεψη καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς διαθέτει ήπιο κλίμα, έντονη όμως ζωή στις πλατείες και τους δρόμους της.
Η Νάπολη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, έχει χτιστεί στο σημείο όπου η θάλασσα ξέβρασε νεκρή τη σειρήνα Παρθενόπη, αφού την απέρριψε ο Οδυσσέας. Στην περιοχή αυτή ενδέχεται να είχε ιδρυθεί μια αποικία ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες της Ρόδου, πιθανόν όμως και αυτό να είναι ένας ακόμα μύθος. Το βέβαιο είναι ότι Έλληνες της Κύμης έχτισαν σε μικρή απόσταση μια νέα πόλη που πήρε το όνομα Νεάπολης, ενώ η παλιά μετονομάστηκε Παλαιόπολη. Η Νεάπολης υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τα αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων, η πόλη τέθηκε υπό την επιρροή του Βυζαντίου και γνώρισε μια περίοδο αναγέννησης. Η χρυσή εποχή της Νάπολης υπήρξε ο 15ος αιώνας, αλλά κατόπιν ακολούθησαν δύο αιώνες άμεσης κατοχής από την Ισπανία. Το 1734 άρχισε η περίοδος ηγεμονίας των Βουρβόνων. Αν εξαιρέσουμε τη σύντομη δημοκρατική διακυβέρνηση του 1799 και μια δεκαετία γαλλικής κυριαρχίας, οι Βουρβόνοι βασίλευσαν στη Νάπολη μέχρι το 1860.
Από την ένωση της Ιταλίας και έπειτα τα προβλήματα της πόλης έχουν γίνει εθνικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμφανώς διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βόρειας και νότιας Ιταλίας. 
Οι αιώνες που βρισκόταν υπό κατοχή η Νάπολη έχουν αφήσει τα ίχνη τους και έχουν ενσωματωθεί στην σύγχρονη μορφή της πόλης, μια σύνθετη κληρονομιά που έχει συμβάλλει στον πλούτο των μουσείων, των αρχαίων αμφιθεάτρων, και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στα βασιλικά ανάκτορα και στα μνημεία. Αξίζει να επισκεφθείτε το Καστέλ Νουόβο, πρόκειται για το σύμβολο της αρχιτεκτονικής της πόλης, ονομάστηκε nuovo που σημαίνει καινούριο, για να ξεχωρίζει από τα παλαιότερα ντελ΄ Όβο και Καπουάνο, από το 1990 σε τρεις ορόφους της δυτικής πτέρυγας φιλοξενείται το Δημοτικό Μουσείο με μικρή αλλά αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης.
Τη Σάντα Κιάρα, το 1310 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στη μονή και την εκκλησία, το 1943 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, ενώ κατά τις εργασίες αποκατάστασης καταβλήθηκε προσπάθεια να αποδοθούν πιστά οι αρχικές λεπτομέρειές της. Σήμερα, τα περιστύλιά της αποτελούν τόπο συνάντησης των Ναπολιτάνων.
Το Καποντιμόντε, ήταν εξαρχής τόσο βασιλικό ανάκτορο όσο και μουσείο, γιατί ο Κάρολος Γ΄ ήθελε μια στέγη για τα έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Η συλλογή Φαρνέζε, το καλύτερο στοιχείο της πινακοθήκης, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των μεγαλύτερων ιταλικών και ευρωπαϊκών σχολών από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα.
Η Τσερτόζα μονή του Σαν Μαρτίνο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1325 ήταν η κατοικία των καρθουσιανών μοναχών και από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα εργάστηκαν εδώ οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της εποχής. Από το 1866 φιλοξενεί μουσείο με εκθέματα που συνδέονται με την τέχνη και την ιστορία της Νάπολης.
Την Μετζελίνα, πρόκειται για τη συνοικία των ψαράδων που δημιουργήθηκε στους πρόποδες του λόφου Ποζίλιπο και υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές για την ομορφιά της. Μέχρι και σήμερα παραμένει ευχάριστη περιοχή για περίπατο με πολυάριθμα καφενεία, όπου σερβίρονται εξαιρετικά παγωτά και φρέσκα φρούτα.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτίριο αυτό, που στεγάζει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως, υπήρξε στα τέλη του 16ου αιώνα η έδρα του βασιλικού ιππικού, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα ξαναχτίστηκε για να φιλοξενήσει το πανεπιστήμιο της Νάπολης.
Το Παυσίλυπο, χάρη στη φυσική ομορφιά της, η Χερσόνησος που εισχωρεί στη θάλασσα, χωρίζοντας τη Νάπολη από το Πουτσουόλι, αποκαλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες Παυσίλυπο, δηλαδή αυτό που καταπραΰνει τη λύπη. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την ομορφιά της ακτής του σημερινού Ποζίλιπο είναι να το επισκεφθείτε με πλοίο, χωρίς να είναι απαγορευτική η προσέγγισή του και από την ξηρά, με μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Απλώς θα σας πάρει περισσότερο χρόνο. Η θέα, ωστόσο, από εκεί είναι μαγευτική και θα σας αποζημιώσει!
Η Νάπολη διαθέτει πολυάριθμα Μουσεία, τα κυριότερα εκ των οποίων τα επιμελήθηκε ο Φρειδερίκος Β'.
  • Το Μουσείο Ζωολογίας, με συλλογές από πουλιά, θηλαστικά και όστρακα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από όλο τον κόσμο.
  • Το Μουσείο Παλαιοντολογίας, που διαθέτει σχεδόν 50.000 απολιθώματα πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στην Καμπανία, καθώς επίσης και ένα τεράστιο σκελετό Αλλοσαύρου.
  • Το Μουσείο Ανθρωπολογίας με μούμιες και ευρήματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία και από την Τροία και ένα ανθρώπινο παλαιολιθικό σκελετό.
  • Το Μουσείο Ορυκτολογίας με ευρήματα και ορυκτά από όλο τον κόσμο και το Ορυκτολογικό Μουσείο της Καμπανίας με σχεδόν 3.500 δείγματα.

Από το 1995, το ιστορικό κέντρο της Νάπολης έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, που έχει ως στόχο την καταλογογράφηση, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιάζουσας πολιτιστικής ή φυσικής σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ έκρινε το κέντρο της Νάπολης ως ιδιαίτερης αξίας, προσθέτοντας ότι ο Κόλπος της Νάπολης διαθέτει εκπληκτική πολιτιστική αξία με διεθνή απήχηση.

Χρήσιμες πληροφορίες


Κλίμα : Το κλίμα της Νάπολης είναι τυπικό μεσογειακό με ήπιους και βροχερούς χειμώνες και ζεστά και ξηρά καλοκαίρια. Ωστόσο, πολλές φορές η θαλασσινή αύρα που παρατηρείται συχνότατα προσφέρει μεγάλη αίσθηση δροσιάς. Η πόλη απολαμβάνει 250 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.
Γαστρονομικές προτάσεις : Τα γαστρονομικά σύμβολα της Νάπολης, η πίτσα και τα ζυμαρικά, δεν ήταν πάντα τα παραδοσιακά πιάτα της πόλης. Η πίτσα, όπως την ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Μπορεί να μην ήταν ναπολιτάνικη εφεύρεση, όμως στη Νάπολη δημιουργήθηκαν οι δύο βασικές παραλλαγές της, η ναπολιτάνα και η μαργαρίτα. Νοστιμότατες πίτσες και μακαρονάδες, λοιπόν, είναι τα βασικά πιάτα που θα γευθείτε στη Νάπολη, είτε επιλέξετε τις φθηνότερες τρατορίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, είτε τα ακριβότερα εστιατόρια που θα συναντήσετε στην παραλία και στο Παυσίλυπο.


Για κρατήσεις επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου