Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Εδιμβούργο...Η Αθήνα του Βορρά !



Ένα χαρακτηριστικό του Εδιμβούργου είναι η μυρωδιά της μπίρας που ψήνεται, που αμέσως φέρνει στο νου ζεστό ψωμί, που προέρχεται από το ζυθοποιείο.
Ξεκινώντας από την πεζοδρομημένη Grassmarket, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης του Εδιμβούργου το οποίο αποτελείται από την Old Town και τη New Town με το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην Παλιά Πόλη και στο Κάστρο. Το Εδιμβούργο είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός της Βρετανίας μετά το Λονδίνο.
Συνεχίζοντας προς την Victoria Str. θα συναντήσετε μικρά καταστήματα και μετά από λίγο περπάτημα και ανηφορίζοντας προς την George IV Bridge θα συναντήσετε το κτίριο του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας. Μια πρώτη ματιά στην ιστορία και στους ανθρώπους της Σκωτίας και συνεχίζουμε προς το Κάστρο.
Η καρδιά της πόλης αναπτύχθηκε γύρω από το Κάστρο το οποίο έχει πάρει διαφορετικές μορφές με το πέρασμα των χρόνων και των κατακτητών και αξίζει να το επισκεφθείτε. Το Βασιλικό Μίλι είναι ο δρόμος που κάθε επισκέπτης του Εδιμβούργου περπατάει από την αρχή του ώς το τέλος, το μοντέρνο κτίριο του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου και το παλάτι Holyroodhouse. Εδώ λέγεται ότι ξεχειμώνιαζαν οι βασιλείς του παρελθόντος, επειδή στο Κάστρο είχε πολύ αέρα. Σήμερα, το παλάτι λειτουργεί σαν μουσείο και είναι ανοιχτό καθημερινά. Από αυτό το σημείο εισέρχεται κανείς και στο Holyrood Park με τους κήπους και τις λίμνες, αγαπημένο σημείο συνάντησης την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου μικροί και μεγάλοι περνούν τις ώρες τους βολτάροντας και ταΐζοντας τις πάπιες, ενώ δεν είναι λίγοι και οι τολμηροί που ανεβαίνουν ως την κορυφή του καταπράσινου λόφου, στο Arthur's Seat. Αυτή είναι η καλύτερη θέα στην πόλη και τη θάλασσα.
Η αρχική εντύπωση που σχηματίζει κάποιος είναι πως το Εδιμβούργο είναι μόνο το Κάστρο, η Παλαιά και η Νέα Πόλη. Όμως στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία όπως το λιμάνι Leith το οποίο στο παρελθόν είχε μεγάλη εμπορική σημασία και σήμερα πλέον έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Το ποτάμι water of Leith  το οποίο χαρίζει ιδιαίτερο χρώμα στη Νέα Πόλη με τη μία όχθη του να κινείται σε πιο μποέμ ρυθμούς και την άλλη να παρουσιάζει μεγαλύτερη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη. Και το Dean Village, μια περιοχή στα δυτικά του κέντρου με χαρακτήρα μοναδικό. Ενα πνιγμένο στη βλάστηση χωριό, χτισμένο στις πιο πάνω όχθες του Water of Leith, με περιποιημένα σπίτια.
Οι Σκωτσέζοι είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι που ξεχωρίζουν, όχι μόνο επειδή τους βλέπεις συχνά στο δρόμο να φορούν το παραδοσιακό τους κίλτ. Στο Εδιμβούργο, το κιλτ φοριέται σε κάθε επίσημη κοινωνική εκδήλωση, είτε πρόκειται για γάμο είτε για αποφοίτηση απ' το σχολείο ή το πανεπιστήμιο είτε ακόμα-ακόμα στην κυριακάτικη βόλτα ή σε κάποιο ντέρμπι στο ράγκμπι. Περπατώντας στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο του Εδιμβούργου, την οδό Princess, βρίσκεται η αγορά της Νέας Πόλης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης στην George Str. θα βρείτε συγκεντρωμένα πολλά μπαράκια.
Ένας από τους λόγους που αποκαλούν το Εδιμβούργο “Αθήνα του Βορρά” είναι ο καταπράσινος λόφος πάνω στον οποίο υπάρχει ένας ναός που θυμίζει τον δικό μας Παρθενώνα, οι άλλοι έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία του τόπου και τον Πειραιά αλλά και το γεγονός ότι από εδώ κατάγονται σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο σκεπτικιστής φιλόσοφος και ιστορικός Ντέιβιντ Χιουμ και ο οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ. 

Manning River
Χρήσιμες πληροφορίες

Κλίμα : Κάθε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για μια επίσκεψη στο Εδιμβούργο. Βασικό χαρακτηριστικό του χειμώνα, εκτός από το αναμενόμενο κρύο, η ταιριαστή στο περιβάλλον ομίχλη και η νύχτα. Ξημερώνει αργά το πρωί και νυχτώνει νωρίς το μεσημέρι. Οι ενδιάμεσες εποχές, το φθινόπωρο και η άνοιξη, χαρίζουν στον επισκέπτη τα καλύτερα χρώματα της πόλης, και από τις 15 Μαΐου ώς τις 15 Ιουνίου τις μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου. Νυχτώνει στις 11.30 το βράδυ και ξημερώνει στις 3.30 το πρωί! Επίσης, την Πρωτομαγιά αξίζει να βρεθείτε στο Εδιμβούργο για να γιορτάσετε με ένα μοναδικό τρόπο και έθιμα παγανιστικά τον ερχομό της άνοιξης. Τέλος το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, οι αφίξεις κορυφώνονται, καθώς είναι η εποχή που διοργανώνεται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, το Edinburgh International Festival

Μετακίνηση : Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου δεν απέχει πολλά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε είτε με λεωφορείο είτε με ταξί. Η Παλιά Πόλη, στην οποία θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στη διάρκεια μιας ολιγοήμερης επίσκεψης στην πόλη, είναι ιδανική για περπάτημα. Κατά τα άλλα, μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορείο ή και ταξί, το οποίο στις μικρές σχετικά αποστάσεις που θα διανύσετε δεν κοστίζει πολύ και είναι μια εμπειρία που στη Βρετανία αξίζει έστω και για μια φορά να ζήσετε.
 
Γαστρονομικές προτάσεις : Σε αντίθεση με την Αγγλία, η Σκωτία έχει γαστρονομική παράδοση και συγκεκριμένα το Εδιμβούργο διαθέτει πολύ συμπαθητικά εστιατόρια, αλλά και παμπ που σερβίρουν φαγητό σε τιμές προσιτές.
Τον χειμώνα σερβίρονται επίσης παντού ζεστές σούπες!
-          Maison Bleue
36-38 Victoria Street, www.maisonbleuerestaurant.com

Περιποιημένο περιβάλλον και νόστιμη κουζίνα, σκωτσέζικη και διεθνής, στον πιο γραφικό δρόμο της Παλιάς Πόλης.
-          Black Bull
12 Grassmarket,
τηλ. +44 (0)131225 6636
Τυπική παμπ για φαγητό και για ποτό από το μεσημέρι, όπου θα δείτε μέχρι και οικογένειες με παιδιά μέχρι το βράδυ, οπότε τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και οι μπίρες και τα ουίσκι αναλαμβάνουν ρόλο πρωταγωνιστή.
-          The Elephant House
32 Marshall Street, Old Town, www.elephanthouse.biz

Αυτοσυστήνεται ως το ιδανικό μέρος για «γκουρμέ τσάι, καφέ και φαγητό». Βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας και επιβάλλεται να το επισκεφτείτε όχι μόνο για το ούτως ή άλλως ωραίο περιβάλλον του, αλλά και για να γνωρίσετε από κοντά το μέρος που ενέπνευσε την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να γράψει τον Χάρι Πότερ!
-          The Wold's End
4 High Street - Royal Mile
Εκεί που τελειώνει ο κόσμος θα γευτείτε το μεγαλύτερο και χορταστικότερο μπέργκερ του κόσμου!

Αξιοθέατα : Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το Τhe Scotch Whisky Experience
354 Castlehill, Royal Mile, τηλ. +44 (0)131 220 0441 γιατί Σκωτία σημαίνει ουίσκι. Και μια και βρίσκεστε στο Εδιμβούργο, είναι η καλύτερη ευκαιρία να δείτε βήμα - βήμα πώς γίνεται η παραγωγή του, μέσα από ένα διαδραστικό τουρ μιας ώρας που περιλαμβάνει και whisky tasting! Εδώ θα δείτε και τη μεγαλύτερη συλλογή, 3.384, διαφορετικών ετικετών ουίσκι. Και
το The Real Mary King's Close
2 Warriston Close, Royal Mile,
τηλ. +44 (0)845 070 6244
Κρυμμένο κάτω από το Βασιλικό Μίλι, βρίσκεται το μεγαλύτερο μυστικό του Εδιμβούργου. Μια ολόκληρη συνοικία από δαιδαλώδη στενά, αδιέξοδα και στοές, με διασημότερο αυτό το οποίο πήρε το όνομά του από τη Mary King. Ένα τουρ κάτω από τη γη που μπορεί και να σας τρομάξει.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

-          www.edinburghcastle.gov.uk
-          www.royalcollection.org.uk
-          www.eif.co.uk



Για κρατήσεις επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου