Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πράγα...Η παραμυθένια πόλη !

Μια πόλη που διαφυλάσσει την ταυτότητα και τον συναισθηματισμό της. Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρ νουβό, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα τζαζ κλαμπ. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι χωρίς αμφιβολία από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη.

Πρωτεύουσα, που για χρόνια αποτέλεσε την έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη.

Γεωγραφικα η Πραγα  βρισκεται στο κεντρο της Τσεχιας, απο την μια μερια οι οροσειρες της Βαυβαριας και απο την αλλη ο ποταμος Vltava
( το μεγαλυτερο ποταμι της Τσεχιας οπου ριχνεται στον Labe και στον Γερμανικο Elbe 35 χιλιομετρα βορεια της Πραγας ) χωριζουν την Πραγα σε δυο μερη.

Το κεντρο της Πραγας αποτελειται απο πεντε ιστορικα μερη , την Παλια Πολη (Starďż˝ Město), την Εβραίκη συνοικια (Josefov) και την Νεα Πολη (Novďż˝ Město) - τα οποια βρισκονται στην δεξια μερια του ποταμου Vltava ďż˝ καθως και την  περιοχη του Καστρου (Hradčany)  και  Lesser Quarter (Malďż˝ strana) οπου βρίσκονται στην αντιπερα οχθη του ποταμου. Πολλες γεφυρες μαζι με την διασημη Γεφυρα του Καρολου συνδεουν τα δυο μερη της πολης.

Ειναι ευκολο να περιηγηθει κανεις στην Πραγα. Σχεδον ολα τα ιστορικα μνημεια και τα τουριστικα αξιοθεατα  βρισκονται μεσα σε αυτα τα πεντε ιστορικα μερη της Πραγας. Ολα ειναι μαζεμενα γυρω απο κεντρο της Πραγας κατι το οποιο κανει τις διδρομες με τα ποδια μια ευχαριστη επιλογη για τους ταξιδιωτες, τα επισης αξιοπιστα μεσα μαζικης μεταφορας θα σας πανε παντου και χωρις καθυστερησεις.

Κλίμα
Η Πράγα έχει ηπειρωτικό κλίμα,με αρκετά κρύους χειμώνες(η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι 0ďż˝ C, 32ďż˝ F),ηλιόλουστα και ζεστά καλοκαίρια(η μεση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι + 19ďż˝C, 70ďż˝ F). Η ιδανικότερη εποχή για να ταξιδέψετε στη Πράγα είναι στα τέλη ανοίξης(Απρίλιος ή Μάιος)και Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτώβρίου.
Πάντώς είναι αξιοσημείωτο οτι τον χειμώνα 2006/2007 ,η θερμοκρασία σπάνια έπεσε κατω απďż˝το μήδεν. Αυτό το κάνει ιδανικό για να ταξίδέψετε και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στη Πράγα,μιας και ο καιρός επιτρέπει περιπάτους στο κέντρο της πόλης.

 Γλώσσα Η επίσημη γλώσσα είναι τα Τσέχικα. Συγκαταλέγεται στις Δυτικές Σλάβικες γλώσσες(μαζί με τα Σλοβάκικα και τα Πολωνικά). Τα Τσέχικα μιλούνται απο σχεδον απο όλους τους κατοίκους της Τσεχίας  και τους Τσέχους ανα τον κόσμο.Τα Τσέχικα μοίαζουν πάρα πολύ με τα Σλοβάκικα και τα Πολωνικά .
Αγγλικά και Γερμανικά επίσης είναι κάποιες απο τις γλώσσες που μιλάνε οι κάτοικοι.Αν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μιλάνε Γερμανικά ,οι νέοι έχουν πολύ καλή γνώση Αγγλικών καθώς και Ρωσικών.

Νόμισμα
Το επίσημο νόμισμα της Τσεχίας είναι η Τσέχικη Κορώνα(CZK or Kč - Koruna českďż˝).Αν και η Τσεχία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει γίνει άκομα μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και του κοινού νομίσματος.
Πάντως σε πολλά καταστήματα ,εστιατόρια ,ξενοδοχεία ακόμα και σε μερικά supermarkets δέχονται το ευρό σε αρκετά καλή τιμή. Ειδικά στα κεντρικά και τουριστικά  μέρη της Πράγας .
Συνιστάται η χρήση πιστωτικών καρτών καθώς  υπάρχουν σχεδόν παντού στη Πράγα ΑΤΜ.

 Ώρες λειτουργίας
Οι ώρες λειτουργίας για τις περισσότερες τράπεζες,καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες είναι 9πμ έως 6μμ. Μερικά καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή,αλλά μιας και δεν είναι υποχρεωτικό είναι πολλά μαγαζιά καθώς και εμπορικά κέντρα(βλ.Prague's shopping centres)ανοικτά εως το βράδυ της Κυριακής.
Οι τράπεζες λειτουργούν με παρόμοιο ωράριο.Τα μουσεία και οι γκαλερί είναι κλειστα τη Δευτέρα(το Κάστρο της Πράγας παραμένει κάθε μέρα ανοικτό,το Εβραικό Μουσείο πάραμένει κλειστό τα Σαββατα)

Εθνικές Γιορτές
Στην Τσεχία υπάρχουν επτά εθνικές γιορτέςκαι αρκετές αργίες.Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η Μέρα ΟντότηταςτουΤσέχικουΚράτους(28 Σεπτεμβρίου)και η Μέρα Ιδρύσης του Ανεξλαρτιου Κράτους της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας (28 Οκτωβρίου).



Επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr για κρατήσεις...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου