Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ταιλάνδη: Ο ορισμός του εξωτικού..


ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ:
Bangkok International (BKK) (Don Muang): Βρίσκεται 22 χλμ βόρεια της Μπανγκόκ (χρόνος διαδρομής 40-60 λεπτά).
Chiang Mai International Airport (CNX): Απέχει 15 χλμ από την πόλη (χρόνος διαδρομής 20 λεπτά).
Phuket International Airport (HKT): Βρίσκεται 35 χλμ βορειοδυτικά της πόλης.
Φόρος Αναχώρησης: BT500 για τις διεθνείς αναχωρήσεις. Transit επιβάτες εξαιρούνται.
Νομισματικοί Περιορισμοί: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή ξένου ή τοπικού νομίσματος, πρέπει όμως το ακριβές ποσό να δηλώνεται κατά την άφιξη. Η εξαγωγή τοπικού νομίσματος περιορίζεται στα BT50.000, ενώ για την εξαγωγή ξένου νομίσματος δεν υπάρχει περιορισμός.
Απαγορεύεται η διακίνηση ναρκωτικών και οποιεσδήποτε παραβάσεις σχετίζονται με ναρκωτικά τιμωρούνται αυστηρά.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ
Η πρωτεύουσα παρόλο που έχει δεχτεί ισχυρές επιρροές από τη δύση, διατηρεί ακόμα την πολιτιστική της κληρονομιά και αποτελεί το καλλιτεχνικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Οι Ταϊλανδοί την αποκαλούν “Krung Thep” σαν συντόμευση του κανονικού της ονόματος που αποτελείται από 32 λέξεις! Ο ξέφρενος ρυθμός ζωής και η ταχεία ανάπτυξη δίνουν στην πόλη μια ξεχωριστή ζωτικότητα, δημιουργούν όμως και κυκλοφοριακό χάος.
Μέσα από την πόλη περνάει ο ποταμός “Chao Phraya” στις όχθες του οποίου θα βρείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία και το «Μεγάλο Παλάτι», ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μπανγκόκ. Εκεί βρίσκεται και ο Ναός “Wat Phra Kaeo” που φιλοξενεί τον περίφημο Σμαραγδένιο Βούδα, κατασκευασμένο από διαυγή νεφρίτη. Εάν σας ενδιαφέρει η θρησκευτική ζωή της πόλης ντυθείτε σεμνά και επισκεφθείτε τους πάνω από 300 ναούς βουδιστών και ιερούς χώρους προσκυνήματος. Αξίζει να δείτε επίσης τα πλουμιστά Βασιλικά Πλοία που βρίσκονται αραγμένα στον ποταμό, την Πλωτή Αγορά, το Erawan Shrine (ιερός χώρος), το Lak Muang, το Εθνικό Μουσείο, το ζωολογικό κήπο και τη «φάρμα των φιδιών» στο Red Cross Centre. Κάντε μια στάση στο σπίτι που έμενε ο Αμερικανός έμπορος μεταξιού Jim Thompson (εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1967) που τώρα λειτουργεί σαν μουσείο χειροτεχνημάτων και αγοράστε υψηλής ποιότητας μεταξωτά σε πολύ λογικές τιμές.

ΤΣΙΑΝΓΚ ΜΑΙ
Αρχαίοι ναοί, δάση και εργαζόμενοι ελέφαντες, σπηλιές, καταρράκτες, φυλές ιθαγενών...Ανεβείτε με το τελεφερίκ στον πιο φημισμένο ναό της βόρειας Ταϊλάνδης «Doi Suthep» ή σκαρφαλώστε τα 400 επιβλητικά σκαλιά του που αναπαριστούν ένα κοκκινοπράσινο δράκο!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ:
Πουκέτ: Ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα στον Ινδικό ωκεανό.

Κο Σαμούι: Στην άλλη πλευρά του ισθμού του κόλπου της Ταϊλάνδης, βρίσκεται το νησάκι Κο Σαμούι. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού λέγεται Chaweng. Περάστε με καραβάκι στο αναξιοποίητο ακόμα νησάκι το Πανγκάν για πιο περιπετειώδεις αναζητήσεις.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ


Καιρός: Το κλίμα είναι πολύ ζεστό από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Η περίοδος των μουσώνων αρχίζει από τον Ιούνιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, όπου το κλίμα είναι ακόμη ζεστό με καταρρακτώδεις και σύντομης διάρκειας βροχές. Προτιμείστε αδιάβροχα και ελαφριά ρούχα.
Γλώσσα: Ταϊλανδέζικα και Αγγλικά.
Χρήμα: Baht(BT)=100 satang. Τα χαρτονομίσματα είναι αξίας BT1000, 500, 100, 50, 20 και τα νομίσματα BT10, 5, 1 και satang 50, 25. 1BT = 10GRD περίπου.
Διαβατήρια – Βίζα: Οι κάτοχοι Ελληνικού διαβατηρίου δεν υποχρεούνται στην έκδοση βίζας. Τα διαβατήρια είναι απαραίτητα και πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την περίοδο παραμονής στην Ταϊλάνδη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κίνδυνοι Υγείας – Εμβόλια: Δεν είναι απαραίτητα για τις τουριστικές περιοχές. Φαινόμενα δηλητηρίασης από νερό ή φαγητό είναι συνήθεις. Το νερό θεωρείται ακατάλληλο και πρέπει οπωσδήποτε να βράζεται ή να αποστειρώνεται. Το γάλα δεν είναι παστεριωμένο και θα πρέπει επίσης να βράζεται. Προτείνουμε κονσερβοποιημένο γάλα ή γάλα σε σκόνη που θα διαλυθεί σε βρασμένο νερό. Αποφεύγετε έτοιμες τροφές που ίσως έχουν παρασκευαστεί από άβραστο γάλα. Αποφύγετε οτιδήποτε ωμό. Να τρέφεστε μόνο με φρέσκο καλοψημένο κρέας και ψάρι, κατά προτίμηση σερβιρισμένο ζεστό. Το χοιρινό κρέας, οι σαλάτες και η μαγιονέζα μπορεί να επιφυλάσσουν κινδύνους. Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται και τα φρούτα να τρώγονται καθαρισμένα.
Ώρα: GMT + 7 (+9 από Ελλάδα)
Ηλεκτρικό: 220 Volts AC, 50 Hz
Οδήγηση: Αριστερά – ανάποδα
Εγκληματικότητα: Ασφάλεια σε όλα τα Τουριστικά μέρη – προσοχή στους πορτοφολάδες!

BUSINESS
Φροντίστε να έχετε κλείσει ραντεβού εκ των προτέρων. Στις μεγάλες επιχειρήσεις οι περισσότεροι μιλάνε αγγλικά. Στις μικρότερες επιχειρήσεις όμως και στην επαρχία τα αγγλικά δεν είναι διαδεδομένα.
Ώρες γραφείου: 09:00-17:00 Δευτέρα έως Παρασκευή.
Κρατικές Υπηρεσίες: 08:30-12:00 και 13:00-16:30 Δευτέρα έως Παρασκευή.
Πληροφορίες Εμπορίου: Department of Export Promotion – Bangkok. Τηλ: (00262)5115066/77, 5120093 και Φαξ: (00662)5121079.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Η σημερινή κοινωνία της Ταϊλάνδης διαμορφώθηκε μετά από επιρροές αιώνων από την Κίνα και την Ινδία, καθώς επίσης και τη Δύση τα τελευταία χρόνια. Η χειραψία είναι διαδεδομένη προς τους Δυτικούς επισκέπτες, οι ντόπιοι όμως χαιρετιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο wai ενώνοντας τις παλάμες και σκύβοντας ελαφρώς το κεφάλι. Στους βουδιστές Μοναχούς απευθύνετε πάντοτε χαιρετισμό με τον παραδοσιακό τρόπο προς ένδειξη σεβασμού. Η Βασιλική Οικογένεια τιμάται ιδιαιτέρως και όλοι οι επισκέπτες οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό.
Μην εκφράζετε ποτέ θυμό σε δημόσιο χώρο...θα θεωρηθείτε άξεστοι και θα χάσετε τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Επίσης, μην είστε πολύ εκδηλωτικοί με τον σύντροφό σας και μην αγγίζεται κανέναν στο κεφάλι...θεωρείται αγένεια και θα τους κάνετε να στραβομουτσουνιάσουν. Πρέπει να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε σε σπίτι ή σε Ναό. Ντυθείτε ανεπίσημα, είναι παντού αποδεκτό. Οι άντρες δεν χρειάζεται να φορέσουν κουστούμι, το παραδοσιακό ταϊλανδέζικο πουκάμισο είναι κατάλληλο για όλες τις επίσημες συναντήσεις. Μην κυκλοφορείτε με το μαγιό (παρά μόνο στην παραλία) και μην κάνετε ηλιοθεραπεία τόπλες.

ΦΙΛΟΔΩΡΉΜΑΤΑ

Δεν συνηθίζονται τα φιλοδωρήματα. 11% φόροι και 10% φόρος υπηρεσιών περιλαμβάνονται στο λογαριασμό.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Θα βρείτε πολλά Ευρωπαϊκά και Ασιατικά εστιατόρια. Η Ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι καυτή και πικάντικη, στα περισσότερα όμως τουριστικά εστιατόρια τα φαγητά δεν καίνε και τόσο πολύ. Εάν δεν είστε λάτρης του καυτερού φαγητού, καλύτερα να αποφεύγετε φαγητά και ορεκτικά που περιέχουν pri-kee-noo μια μικρή, κόκκινη ή πράσινη καυτερή πιπεριά.
Οι σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν Tom Yam (σούπα καρύδας με φύλλα makroot, τζίντζερ, λεμόνι και γαρίδες ή κοτόπουλο), Gang Pet (καυτερό κόκκινο κάρυ με γάλα καρύδας, βότανα, σκόρδο, κόκκινες πιπεριές πολτό γαρίδας, καρυκεύματα και ρύζι), Kaeng Khiaw (πράσινο κάρυ, μελιτζανάκια, βοδινό ή κοτόπουλο και ρύζι) και Kao Pat (τηγανιτό ρύζι με κομματάκια καβουριού, κοτόπουλο, χοιρινό, κρεμμύδι, αυγό και ζαφορά).

ΠΟΤΟ

Αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό ουίσκι Mekhong ή Sangthip, την τοπική μπύρα και ποικιλία από φρουτοχυμούς. Μπορείτε να πιείτε γάλα καρύδας κατευθείαν από το καρυδότσουφλο την εποχή της συγκομιδής!

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Η Μπανκόγκ φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της. Υπάρχουν πολλά nightclubs, εστιατόρια και σινεμά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητήστε Ταϊλανδέζικο μετάξι, βαμβακερά, μπατίκ, ασημικά, ανοιχτοπράσινα πήλινα, κούκλες, μάσκες, πολύτιμα ή ημιπολύτιμα πετράδια, χειροτεχνήματα από μπαμπού και χαλκό. Το σαββατοκύριακο στην αγορά Chatuchak Park της Μπανγκόκ θα βρείτε τεράστια ποικιλία από αντίκες μέχρι ψιλοπράγματα. Επίσης μπορείτε να ράψετε ρούχα μέσα σε λίγες μέρες και σε πολύ καλές τιμές.
Ώρες καταστημάτων: 10:00-21:00 καθημερινά και τις Κυριακές.
Πιστωτικές κάρτες: American Express, Mastercard και Visa είναι ευρέως αποδεκτές. Η Diners Club λιγότερο. Ελέγξτε με την εταιρία της πιστωτικής σας κάρτας εάν γίνεται αποδεκτή η κάρτα σας.
Ταξιδιωτικές επιταγές: Αποδεκτές από όλες τις τράπεζες και τα μεγάλα ξενοδοχεία. Για να αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις προτιμήστε ταξιδιωτικές επιταγές σε δολάρια Αμερικής και λίρες Αγγλίας.

Για κρατήσεις και πληροφορίες, επικοινωνείστε μαζί μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου