Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αίγυπτος : Στην σκιά των πυραμίδων..

Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε  κατά την επίσκεψη σας στο Κάιρο (πυραμίδες, Σφίγγα, Αιγυπτιακό Μουσείο, Σιταντέλα και τζαμιά). Επίσης τα αξιοθέατα της Αλεξάνδρειας και τα μέρη που επισκέπτεστε με την κρουαζιέρα. Είτε στο ίδιο ταξίδι είτε σε άλλο αξίζει να γνωρίσετε τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Αν σας αρέσει το μπάνιο το χειμώνα, τότε πρέπει να πάτε στη Χουργκάντα.
Τοπική ώρα: Ίδια ώρα με την Ελλάδα.
Τοπικό νόμισμα: Η αιγυπτιακή λίρα.
Προτάσεις για αγορές: Μπορείτε να βρείτε δερμάτινα, είδη λαϊκής τέχνης, μπρούτζινους δίσκους ή και αμπαζούρ. Χειροποίητα χαλιά και χρυσαφικά με ή χωρίς ημιπολύτιμους λίθους.
Φιλοδωρήματα: Τα φιλοδωρήματα δεν περιλαμβάνονται στις εκδρομές της Αιγύπτου. Αποτελούν καθεστώς για τη χώρα και ενδείκνυται το ποσό των 20 δολαρίων κατά άτομο συνολικά για το ταξίδι. Συνήθως ο ξεναγός αναλαμβάνει τα περαιτέρω.
Διαβατήριο: Το διαβατήριο είναι απαραίτητο. Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων καλό θα ήταν να ενημερώνουν τους συμβούλους ταξιδιών.
Βίζα: Χρειάζεται το διαβατήριο σας με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ και μια φωτογραφία.
Πέντε πράγματα τα οποία δεν πρέπει να χάσετε είναι το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται βόρεια της πλατείας Ταχρίρ και είναι το πλουσιότερο σε εκθέματα μουσείο, με αιγυπτιακές αρχαιότητες από όλον τον κόσμο. Εκεί μπορείτε να δείτε τον θησαυρό του τάφου του Τουταγχαμών, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Ανακαλύφθηκε το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
 Τις πυραμίδες της Γκίζας, πρόκειται για τις πυραμίδες του Χεφρήνα και του Μυκερίνου. Η πυραμίδα του Χέοπα θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Έχει ύψος 137 μέτρα και μήκος βάσης 230 μέτρα. Για το χτίσιμο της δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μηχανικά μέσα παρά μόνο χειρωνακτική εργασία.
Τη Σφίγγα που παρουσιάζει το Φαραώ Χεφρήνα με σώμα λιονταριού. Συμβολίζει τη φυσική και πνευματική δύναμη. Δυστυχώς λόγω της μαλακής πέτρας από την οποία είναι φτιαγμένη έχει καταστραφεί μερικώς. Μπροστά από την περιφραγμένη σήμερα Σφίγγα αξίζει να δείτε το θέαμα «Ήχος και φως» σε καθημερινές παραστάσεις.
Το παζάρι του Χαν Αλ Χαλιλ, είναι ένα από τα πιο ξακουστά παζάρια της Ανατολής, όπου το ασήμι, ο χαλκός, το δέρμα, τα ξύλινα αντικείμενα, τα κοσμήματα και οι κελεμπίες γίνονται από τεχνίτες που διατηρούν την τέχνη τους για αιώνες, περνώντας την από γενιά σε γενιά. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα.
Την ακρόπολη του Σαλάχ Ελ Ντιν, μοιάζει με φρούριο του Μεσαίωνα. Χτίστηκε το 1183 στο λόφο Μουκατάμ και εκεί βρίσκεται το αλαβάστρινο τζαμί του Μωχάμετ Άλι. Η πλατεία που υπάρχει πίσω από το τζαμί προσφέρει στον επισκέπτη φανταστική θέα σε όλο το Κάιρο ως τις πυραμίδες.

Ασουάν

Δύο μέρη που πρέπει να δείτε στο Ασουάν είναι το νησί Ελεφαντίνη και το φράγμα Ασουάν.
Στο νησί Ελεφαντίνη δείτε το Νειλόμετρο, με το οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι υπολόγιζαν το ύψος του νερού σε εποχές πλημμύρας, το Μουσείο και τα ερείπια των ναών Αιγυπτίων και Πτολεμαίων.
Και το φράγμα του Ατσουάν, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Άγγλους στις αρχές του 20ου αιώνα. Χάρη σε αυτό αυξήθηκε η καλλιεργήσιμη επιφάνεια κατά 18%. Λόγω όμως της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού έγινε επιτακτικότερη η ανάγκη να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νερά του Νείλου. Γι’ αυτό 8χλμ. Νότια του παλιού φράγματος κατασκευάστηκε το 1960 με σοβιετική οικονομική βοήθεια το νέο υψηλό φράγμα. Αυτό το φράγμα, με 3.5 χλμ. Μήκος, 1 χλμ. Πλάτος και 11 μέτρα ύψος, σφράγισε την εξαφάνιση του πολιτισμού της Νουβίας, αφού εκατό χιλιάδες Νούβιοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν περιοχή και τώρα σε αυτό αποθηκεύεται το νερό του Νείλου την περίοδο της πλημμύρας.

Λούξορ

Τρία μέρη που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψη σας στο Λούξορ είναι ο Ναός του Άμμωνα, ο Ναός του Λούξορ και η Κοιλάδα των Βασιλέων.
Ο Ναός του Άμμωνα είναι το γνωστό Καρνάκ. Μια ιερή πόλη με πυλώνες, αίθουσες υποστηριγμένες από τεράστιες κολόνες, κολοσσιαία αγάλματα, ναούς και οβελίσκους και με προσθήκες ανά τους αιώνες αφιερωμένες στον θεό Άμμωνα και στη σύζυγο του Μουτ και στο γιο τους Χόνσου. Η ιστορία των Θηβών είναι συγχρόνως η ιστορία του ναού Καρνάκ. Όταν οι Θήβες έγιναν πρωτεύουσα, οι ηγεμόνες της Αιγύπτου συναγωνίζονταν μεταξύ τους ως προς την οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα 2000 χρόνια. Έτσι ο πλούτος της χώρας και η επιρροή των ιερέων στον αυτοκράτορα καθρεφτίζονταν στην οικοδομική δραστηριότητα της πόλης των ναών : ο μεγάλος ναός του Άμμωνα, νότια ο ναός της γυναίκας του Μουτ και βόρεια ο ναός του Χόνσου.
Το Ναό του Λούξορ, που έχει χτιστεί το 1405 π.Χ. κατά τη διάρκεια της νέας αυτοκρατορίας, από τον Αμενόφη Γ΄ και το Ραμσή Β΄ για τη Θηβαϊκή τριάδα ΄Αμμωνα, Μούτ και Χόνσου στη θέση ενός παλαιότερου ιερού , 3 χλμ. Από το Καρνάκ. Η λεωφόρος των Σφιγγών με τα κεφάλια κριών τον ένωνε παλιά με τον Καρνάκ.
Και την Κοιλάδα των Βασιλέων, εκεί όπου βρίσκονται οι ανακτορικοί τάφοι 64 Φαραώ λαξεμένοι στο βράχο. Αυτό έγινε για να αποτρέπουν τους τυμβωρύχους που είχαν στόχο τους τις πυραμίδες, συνηθισμένο χώρο ταφής έως τότε. Αξίζει να επισκεφθείτε τους τάφους του Τουταγχαμών, του Αμενόφη Β’ με τη διακοσμημένη ταφική αίθουσα, του Ραμσή ΣΤ΄ και του Σέθη Α΄. Όλοι οι βασιλικοί τάφοι έχουν διακοσμημένους τους τοίχους με θέματα που προέρχονται από τα βιβλία των νεκρών. Κύριο θέμα τους το ταξίδι του θεού Ήλιου στις δώδεκα ώρες της νύχτας μαζί με το νεκρό αυτοκράτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου