Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ανδόρα : Η λιλιπούτεια πόλη της Ευρώπης..


Πρόκειται για μία χώρα που όλα είναι αφορολόγητα, αρώματα, καπνός, αλκοόλ. Χιλιάδες αυτοκίνητα εισβάλλουν στην επαρχία Πας Δε Λα Κάσα καθημερινά, που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Γαλλία και την Ισπανία και φεύγουν φορτωμένα με κασόνια γεμάτα οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα. Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα που βλέπει κάποιος μπαίνοντας στην Ανδόρα.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το ευωδιαστό άρωμα του νάρκισσου, ένα λουλούδι που εμπλουτίζει την Ανδόρα με ακόμη ένα δώρο της Φύσης.
Στην διαδρομή από την Πας Δε Λα Κάσα προς την Ανδόρα Λα Βέλια, την πρωτεύουσα της χώρας, σε κατακλύζουν εικόνες από το εύφορο χρώμα του τοπίου που χύνεται πάνω από τα Πυρηναία Όρη και τα ποτάμια με τους μικρούς καταρράκτες και τα γραφικά χωριουδάκια με τα παραδοσιακά σαλέ.
Οι επτά κύριες ενορίες της χώρας και οι εννέα οικισμοί διαμορφώνουν το κρατίδιο της Ανδόρας, περικυκλωμένη από τη Γαλλία και την Ισπανία, η επίσημη γλώσσα είναι τα Καταλανικά, ωστόσο οι κάτοικοί της μιλούν περισσότερο Γαλλικά και Ισπανικά και σπανιότερα Καταλανικά. Η Ανδόρα, με έκταση μόνο 468 τ. χλμ. και με 76.875 κατοίκους, αποτελείται από μικρές αυτοδιοικούμενες ενορίες.
Στο πριγκιπάτο των Πυρηναίων, ακόμη και σήμερα, λειτουργεί ένα ιδιότυπο κυβερνητικό καθεστώς, πρόκειται για κοινοβουλευτική δημοκρατία και η επικυριαρχία ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας που την ασκεί από κοινού με τον Ισπανό επίσκοπο του Ουρχέλ. Το 1990, υπό την πίεση της Ε.Ε για την έναρξη συνομιλιών για την ένταξή της, απέκτησε το πρώτο Σύνταγμα.
Οι κάτοικοι της Ανδόρας απολαμβάνουν τα προνόμια ενός πριγκιπάτου.
Χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο καταφεύγουν στον παράδεισο των αφορολόγητων αγορών, αλλά φυσικά και για να απολαύσουν οργανωμένες δραστηριότητες που παρέχονται όπως : ορειβασία, ποδηλασία, σκι στα χιονοδρομικά κέντρα, και πεζοπορία στα ομαλά μονοπάτια των βουνών της.
Το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό και δροσερό με αρκετή δόση μεσογειακού αέρα. Το καλοκαίρι δεν ξεπερνά τους 24° C, ενώ τον χειμώνα η χαμηλότερη αγγίζει τους 2° C βαθμούς. Κύρια ασχολία των κατοίκων, εκτός από τον τουρισμό, είναι η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια καπνών.
Η Ανδόρα όμως φημίζεται για τα ιαματικά της λουτρά, είναι τα θερμότερα λουτρά στην Ευρώπη, με 68° C. Αυτή η πηγή της αναζωογόνησης κρύβεται στο υπερσύγχρονο γυάλινο κτίριο με την όψη καθεδρικού ναού, το περίφημο Caldea., το πολυτελές spa δέχεται καθημερινά στα λουτρά του δεκάδες ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτό με σκοπό τη χαλάρωση και την ευεξία. Ενας παράδεισος σχεδιασμένος από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Michel Ruols.
Η πρωτεύουσα Ανδόρα Λα Βέλια και η γειτονική της πόλη Εσκάλντ-Ενζορντανί, το μεγάλο εμπορικό κέντρο της χώρας, αποτελούν την καρδιά των μουσικών δρώμενων της Ανδόρας, με πολλά φεστιβάλ να διοργανώνονται εκεί, σύγχρονα και κλασικά. Γυρίζοντας την περιοχή ζαλίζεσαι από την οχλοβοή καθώς ο κόσμος μπαινοβγαίνει στα εμπορικά καταστήματα μέσα στα στενά σοκάκια ψωνίζοντας μέχρι τελικής πτώσεως. Υπάρχουν γύρω στα 2.000 μαγαζιά, τα οποία είναι ανοιχτά: 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 7 μ.μ..

Χρήσιμες πληροφορίες
Γαστρονομικές προτάσεις: Η Ανδόρα φημίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια της, τα λεγόμενα bordas, τα σπίτια των Πυρηναίων. Σήμερα 25 από αυτά έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν αποκλειστικά σπιτική παραδοσιακή κουζίνα. Κάποια από τα παραδοσιακά τους πιάτα είναι η κρεμμυδόσουπα, το χοιρινό με μανιτάρια, το αρνάκι ωμοπλάτη στο φούρνο, το συκώτι πάπιας, τα σύκα με κρέμα και μια πλούσια ποικιλία κρασιών.
Προτάσεις για αγορές: Η Ανδόρα είναι το ιδανικό μέρος για ψώνια παντός είδους ! Ισπανοί και Γάλλοι την προτιμούν λόγω των αφορολόγητων προϊόντων της. Διαθέτει 2.000 καταστήματα γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπολογίσετε ένα χρηματικό ποσό για ψώνια, γιατί θα βρείτε σχεδόν όλα τα είδη πολύ πιο οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου