Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Φλωρεντία..Μια πόλη βγαλμένη απο Αναγεννησιακό πίνακα..

Η ωραία της Τοσκάνης χτισμένη στις όχθες του ποταμού Αρνου, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους με αμπέλια, ελαιώνες, κυπαρίσσια και πεύκα, στην καρδιά της γοητευτικής φύσης της Τοσκάνης, η Φλωρεντία είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου. Πουθενά αλλού τόσο πολλή ομορφιά: κτίρια, ανάκτορα, εκκλησίες, μουσεία, ακαδημίες, μοναστήρια, άλλα μνημεία και υπέροχη φύση, όλα συγκεντρωμένα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Είναι η πόλη στην οποία συνέβη η μεγάλη μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Πατρίδα του Μιχαήλ Αγγελου, του Δάντη, των Μεδίκων και του Μακιαβέλι. Πόλη-μάρτυρας του μεγαλείου όλης αυτής της εποχής.
Είναι μια πόλη που, αν και ανήκει στην Ιταλία, εξακολουθεί να έχει την ιδιαιτερότητα της πόλης-κράτους (μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία ενοποιήθηκε τον προηγούμενο αιώνα).
Είναι πόλη-μουσείο, αλλά ζωντανό μουσείο, όπου το παρελθόν βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο με το σήμερα.
Είναι η πόλη όπου εμείς οι Ελληνες θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι παρέλαβαν το νήμα της ανθρώπινης σκέψης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας από το σημείο που το αφήσαμε εμείς. Ιδεολόγημα ή πραγματικότητα, εξακολουθεί να αποτελεί μια πόλη πολύ σημαντική για εμάς, που αξίζει να τη δούμε.
Στα θετικά της θα πρέπει να προσθέσω: το πόσο οι Ιταλοί κατάφεραν να υλοποιήσουν τη «γλυκιά ζωή» (dolce vita) σε όλες τις υποδομές για τους επισκέπτες· το πόσο, αν και είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων που κάθε χρόνο δέχεται δέκα εκατομμύρια τουρίστες, όλα συμβαίνουν ομαλά, σαν μια καλοστημένη χορογραφία· το πόσο οι επισκέπτες κατά κάποιον τρόπο χάνονται ή απορροφούνται από την πόλη, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα της. Ολα συμβαίνουν «γλυκά».

Αριστοκρατική, ρομαντική, γοητευτική, φινετσάτη, η Φλωρεντία, πρωτεύουσα της Τοσκάνης, θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.

Ξεκινήστε φυσικά με μια βόλτα στο ιστορικό της κέντρο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πιάτσα Ρεπούμπλικα, την πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα δείτε το πανέμορφο Παλάτσο Ντέλε Άρτες και το Παλάτσο Στρότσι, εκπληκτικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Διασχίζοντας τους πλακόστρωτους πεζόδρομους θα φτάσετε σε μια άλλη μεγάλη πλατεία, την Πιάτσα Ντουόμο, όπου θα δείτε το μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό και το οκτάγωνο κτίριο του Βαπτιστηρίου. Πολύ κοντά στο Ντουόμο θα δείτε και μια άλλη μεγάλη εκκλησία, αυτή του Σαν Λορέντζο, ενώ αν συνεχίσετε προς τη δυτική πλευρά της πόλης θα φτάσετε στην Πιάτσα Σάντα Μαρία Νοβέλα.

Στην πλατεία Σαν Λορέντζο επισκεφτείτε το υπέροχο παλάτι των Μεδίκων. Μια άλλη πανέμορφη πλατεία της Φλωρεντίας είναι και η Πιάτσα Ντέλα Σινιορία. Περάστε από κει για να δείτε το Παλάτσο Βέκιο, χτισμένο το 1299, και βέβαια να επισκεφτείτε το πασίγνωστο Μουσείο Ουφίτσι. Εκεί θα δείτε πίνακες των γνωστότερων εκπροσώπων της Αναγέννησης, όπως του Καραβάτζο, του Μικελάντζελο, του Ραφαέλο, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μποτιτσέλι.

Αριστουργήματα
Μην παραλείψετε να περάσετε από την Γκαλέρια Ντελ Ακαντέμια, όπου θα θαυμάσετε το στολίδι της, το περίφημο άγαλμα του Δαυίδ, ένα από τα αριστουργήματα του Μικελάντζελο. Περνώντας στα ενδότερα θα δείτε τους «Δούλους»: τέσσερις μαρμάρινες ανδρικές μορφές που ο καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει για να διακοσμήσουν τον τάφο του Πάπα.

Το Πόντε Βέκιο είναι το κατεξοχήν αξιοθέατο των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη. Πρόκειται για τη μοναδική γέφυρα που δεν ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς και διατηρεί ακόμη την αίγλη της μεσαιωνικής πόλης.

Περάστε και απέναντι -στην άλλη όχθη του ποταμού Άρνου- όπου βρίσκεται το εξαίσιο Παλάτσο Πίτι με την όμορφη πλατεία του και τους καταπληκτικούς κήπους του. Να επισκεφτείτε και την Γκαλέρια Παλατίνα με τη χρυσοστόλιστη διακόσμηση που μπορεί να συγκριθεί σε πολυτέλεια και σε χλιδή με αυτή των Βερσαλλιών! Θα προσέξατε ότι η Φλωρεντία περιτριγυρίζεται από πράσινο. Αφού δείτε λοιπόν όλα τα αξιοθέατα, εξορμήστε στους γύρω λόφους και στα πέριξ και χαρείτε το πράσινο και τις ωραίες εξοχές. Να περάσετε και από τον τεράστιο Ιππόδρομο, που βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο πάρκο κατά μήκος του Άρνου, αλλά και από το επιβλητικό Φρούριο Μπάσο - ασφαλώς απόρθητο! 




Επισκεφθείτε την όμορφη Τοσκάνη, επικοινωνήστε μαζί μας για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων & ξενοδοχεία...!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου