Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μπάνσκο..Από τα πιο εντυπωσιακά θέρετρα της Βουλγαρίας..

Σε απόσταση 3 ωρών από την Θεσσαλονίκη, το Μπάνσκο έχει γίνει ο πρώτος χιονοδρομικός προορισμός από τους Έλληνες σκιέρ. Το 80% των τουριστών είναι Έλληνες, τόσο Βορειοελλαδίτες όσο και Αθηναίοι, με υψηλά ποσοστά πληρότητας ιδιαίτερα από Δεκέμβριο έως και Μάιο στις 50.000 κλίνες που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι η περίοδος όπου διαρκούν τα χιόνια στο γειτονικό μας Μπάνσκο, τον παράδεισο του σκι στις Βαλκανικές περιοχές.

Η ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει το Μπάνσκο την τελευταία 5ετία έχει κάνει την περιοχή αγνώριστη, όχι μόνο λόγω των επισκεπτών αλλά και των επενδύσεων που έχουν γίνει στην περιοχή από επιχειρηματίες, εκ των οποίων και Έλληνες.
Αυτή την εποχή βρίσκονται υπό ανέγερση ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εμπορικό κέντρο, τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική, με κύριο υλικό τους το ξύλο, θυμίζοντας Κεντρική Ευρώπη.
Ένα από τα πράγματα που κάνουν το Μπάνσκο τόσο ελκυστικό είναι το νόμισμα της Βουλγαρίας όπου ο 1 ευρώ ισοδυναμεί με 2 λεβ και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο, στην κατασκευή του οποίου είχαν συμμετοχή και οι έμπειροι Αυστριακοί.
 
Το χιονοδρομικό εκτείνεται στις πλαγιές του όρους Πιρίν και αποτελείται από πίστες μήκους 70 χλμ. Για όλων των επιπέδων σκιέρ και σνοουμπόρντερ, ακόμα και για τα μικρά παιδιά. 
Οι πίστες λειτουργούν φωτισμένες ακόμα και τη νύχτα, φυσικά εάν το επιτρέπει και ο καιρός, έχουν απόσταση 10 χλμ. Από την πόλη και αρχικά υπάρχει πρόσβαση μέσω της Γόνδολας που είναι το πρώτο και κεντρικό λίφτ που ανεβαίνει στο χιονοδρομικό  για να ακολουθήσει η μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα λιφτ και η άφιξη στις πίστες που φτάνουν ως και τα 2.600 υψόμετρο. Τα περισσότερα καταστήματα συγκεντρώνονται στη κεντρική οδό του χωριού τη Πιρίν, από όπου μπαίνετε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια του 18ου αιώνα.

Στο Μπάνσκο υπάρχουν και αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε όπως το σπίτι – μουσείο του ποιητή Νικολάι Βαπτσάροβ, το πολιτιστικό κέντρο «Αγ. Πατήρ Παΐσιος», την «Οικία Βελιάνοβα», το πατρικό σπίτι - μουσείο του Νεόφυτου Ρίλσκι  και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Γενικές πληροφορίες
Για τους Έλληνες τουρίστες η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές γιατί ούτως ή άλλως δεν ήταν απαραίτητη η βίζα, βέβαια μην μπερδευτείτε γιατί η Βουλγαρία δεν έχει μπει στην Ευρωζώνη επομένως θα πρέπει να αλλάξετε κάθε ευρώ σας προς περίπου 1,95 βουλγαρικά λέβα. Μπορείτε σε μεγάλα καταστήματα, σε ξενοδοχεία και σε εστιατόρια να χρησιμοποιήσετε τις πιστωτικές σας κάρτες.
Πρέπει πάντα να οδηγείτε με φώτα αναμμένα και πάντα να τηρείτε τα όρια ταχύτητας ακόμα και αν σας φαίνονται υπερβολικά χαμηλά.
Το Σαββατοκύριακο και τις αργίες που είναι μέρες αιχμής καλό θα ήταν οι φίλοι του σκι να είναι στην Γόνδολα πριν από τις 9 το πρωί ώστε η μετακίνηση στο βουνό να είναι γρήγορη και εύκολη.
Το ευρώ είναι σχεδόν παντού αποδεκτό, προσοχή στα ρέστα σας να μην είναι σε λεβ.
Ακόμα και αν συναντήσετε κάποιον Βούλγαρο στο Μπάνσκο που να μην γνωρίζει αγγλικά, μιλήστε του στα ελληνικά, θα καταλάβει και θα σας εξυπηρετήσει! 



Επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr & ενημερωθείτε για τις εκδρομές μας ή επικοινωνήστε μαζί μας για κρατήσεις ή οποιαδήποτε πληροφορία..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου