Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Βαρκελώνη : ME GUSTA BARCELONA!!!

Πληθυσμός: 1,5 εκατ.κατ.
Μερικοί λένε οτι η Βαρκελώνη είναι η νοτιότερη πόλη της βόρειας Ευρώπης. Μια ανάσα από τη Γαλλία, είναι μια ζωντανή, πυκνοκατοικημένη πόλη που αποπνέει κομψότητα. Για πολλούς λόγους απέχει παρασάγγας από τη στερεοτυπική εικόνα "φιέστας και σιέστας" των νοτιότερων περιοχών της Ισπανίας. Πιθανόν η πιο κοσμοπολίτικη ισπανική πόλη και σίγουρα μια απο τις πλουσιότερες, η Βαρκελώνη είναι ένας τόπος σκληρά εργαζομένων ανθρώπων που διαθέτουν παράλληλα και μια έντονη συβαριτική πλευρά. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ είναι πάντα γεμάτα, όπως και οι παραλίες της, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σκληρή πλευρά πάντως δεν λείπει: στους δρόμους της, πλούτος και φτώχεια έρχονται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο. Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της Catalunya (Cataluna στα καστιλιάνικα ή Καταλονία στα ελληνικά), μιας περιοχής με το δικό της χαρακτήρα, τη δική της γλώσσα και πολυκύμαντη ιστορία. Πολλοί Καταλανοί θεωρούν την πατρίδα τους ξεχωριστή χώρα απο την Ισπανία. Αυτό προδίδει στην πόλη μάλλον μια όψη εσωστρέφειας, κάπως παράταιρη σε σχέση με την "ανοιχτη" ατμόσφαιρα που θα προσδοκούσε κάποιος από ένα μεγάλο μασογειακό λιμάνι.
Χτισμένη σε μια πλαγιά και ανηφορίζοντας ομαλά απο τη θάλασσα προς μια σειρά κατάφυτων λόφων , η Βαρκελώνη διαθέτει σημεία με ωραία θέα, όμορφα και ασυνίθιστα πάρκα καθώς και ένα καταπληκτικό μεσαιωνικό κέντρο σπαρμένο με "διαμάντια" της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Πέρα απο αυτό το κέντρο, βρίσκονται ίσως μερικά απο τα πιο περίεργα κτίσματα στον κόσμο, τα περισσότερα θεαματικά "προιόντα" του Μοντερνισμού, με κορυφαίο την εκκλησία La Sagranda Familia του Antoni Gaudi.
Η Βαρκελώνη προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή, υπέροχα εστιατόρια και εξαιρετικά μουσεία. Ανοίγει νέους δρόμους στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και το στυλ για τουλάχιστον έναν αιώνα, ξεκινώντας από τους Μοντερνιστές αρχιτέκτονες με πρώτο τον Gaudi και φτάνοντας ως τις τολμηρές αναπλάσεις που έδωσαν νέα ζωή στην παράλια όψη της και το λόφο του Μοntjuic ενόψει της Ολυμπιάδας του 1992, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, η γκάμα είναι εκτενέστατη, από τον Pablo Picasso και τον Joan Miro, που στοιχειώνουν την πόλη, ως τα παράξενα μεταμοντέρνα συνονθυλεύματα που δημιουργούν οι σύχγρονοι καλλιτέχνες και οι designers νυχτερινών κέντρων.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
  • Κάντε μια βόλτα στη La Rambla, τον  πιο διάσημο δρόμο της Ισπανίας.
  • Εξερευνήστε το Barri Gotic, μια κλασσική μεσαιωνική συνοικία.
  • Πάρτε μια γεύση απο το Museu Picasso, την καλύτερη συλλογή έργων του σπουδαίου καλλιτέχνη.
  • Πιείτε cava (καταλανική σαμπάνια) στην ταράτσα του La Pedrerra
  • Θαυμάστε τη La Sagrada Familia, ένα από τα πιο πρωτότυπα "έργα σε εξέλιξη" της Ισπανίας.
  • Περιηγηθείτε στο Μοntjuic, το λόφο που φιλοξενεί πάρκα, μουσεία και στάδια και φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992
  • Απολαύστε ένα πρώτης τάξεως καταλανικό γεύμα σε κάποιο από τα εκλεκτά εστιατόρια της πόλης
  • Κατεβάστε ένα -δύο ποτηράκια αψέντι στο Bar Marsella.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
  • LA RAMBLA
Κατευθυνθείτε προς τον πιο διάσημο δρόμο της Ισπανίας για μια πρώτη γεύση απο την ατμόσφαιρα της Βαρκελώνης. Ανάμεσα σε δυο στενές λωρίδες κυκλοφορίας, στη La Rambla βρίσκεται μια φαρδιά πεζοδρομημένη λεωφόρος, γεμάτη καφέ και εστιατόρια, που σφύζει από κίνηση την ημέρα, τη νύχτα, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, καθώς οι επισκέπτες αναμιγνύονται με τους μόνιμους κατοίκους.Η La Rambla πήρε το όνομα της από ένα ρυάκι που κάποτε κυλούσε εδώ. Ο δρόμος βρισκόταν εκτός των τείχων της πόλης μέχρι το 14ο αιώνα και από το 16ο μέχρι το 18ο αιώνα οικοδομήθηκε με μοναστηριακά κτίρια και παλάτια. Ανεπίσημα διαιρείται σε 5 τομείς, καθένας απο τους οποίους έχει το δικό του όνομα. :
  1. La Rambla de Canaletes
  2. La Rambla dels Estudis
  3. La Rambla de Sant Josep
  4. Rambla dels Caputxins
  5. Rambla se Santa Monica
Υ.Σ: Κάνοντας τη βόλτα σας στη La Rambla θα έχετα την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ακόμη και υπαίθριες παραστάσεις φλογερού τανγκό.

  • BARRI GOTIC
Η "γοτθική συνοικία" της Βαρκελώνης, ανατολικά της La Rambla, είναι μια χαρακτηριστική μεσαιωνική πόλη με στενά, φιδίσια δρομάκια, μικρές γραφικές πλατείες (plazas) και πανέμορφα κτίρια από τη χρυσή εποχή της Βαρκελώνης. Εδώ θα βρείτε ακόμη μερικά απο τα καλύτερα οικονομικά καταλύματα της πόλης καθώς και πολλά μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Ορισμένα κτίρια της περιοχής χρονολογούνται απο τις αρχές του 15ου αιώνα.

  • LA RIBERA
Η La Ribera υπήρξε η κύρια εμπορική αποβάθρα της μεσαιωνικής Βαρκελώνης. Στα στενά της δρομάκια θα βρείτε μερικά απο τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης καθώς και μια σειρά από καλά μπαρ και εστιατόρια.

  • PARC DE LA CIUTADELLA
Ανατολικά της La Ribera και βόρεια της La Barcelona, το Parc de la Ciutadella είναι ιδανικό αν έχετε ανάγκη απο λίγο πράσινο, παράλληλα διαθέτει και αξιοθέατα.

  • LA SAGRANDA FAMILIA
Αν έχετε χρόνο μόνο για μια επίσκεψη σε αξιοθέατα της Βαρκελώνης, τότε επιλέξτε αυτήν εδώ.Ο Temple Expiatori de la Sagranda Familia (Ο Ναός της Εξιλέωσης, της Αγίας Οικογένειας), εμπνέει δέος μόνο με το έντονα κατακόρυφο σχήμα του και, κατα το πρότυπο των μεγάλων καθεδρικών του μεσαίωνα στους οποίους προσομοιάζει, παραμένει ημιτελής μετά από 100 και πλέον χρόνια. Αν τελειώσει ποτέ, ο μεγαλύτερος πύργος θα ξεπερνά πάνω απο μιάμιση φορά το ύψος των σημερινών. Ο ναός, στα ανατολικά του l'Eixample, ήταν το έργο στο οποίο ο Gaudi αφιέρωσε το τελευταίο κομμάτι της ζωής του. Το εισητήριο περιλαμβάνει και την είδοδο σε ένα ωραίο μουσείο στην κρύπτη. Μπορεί στην ουσία να επισκέπτεστε ένα γιαπί, αλλά έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τα ολοκληρωμένα μέρη και το μουσείο με το δικό σας ρυθμό. Μέχρι και τέσσερις φορές τη μέρα προσφέρονται 50λεπτες ξεναγήσεις με 3ευρώ το άτομο.

ΦΑΓΗΤΟ

Η Βαρκελώνη είναι γεμάτη καλά εστιατόρια. Οι Cartas (κατάλογοι) είναι γραμμένοι στα καταλανικά ή στα ισπανικά ή και στα δυο. Η καταλανική κουζίνα έχει αρχίσει να ακριβαίνει στη Βαρκελώνη, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε έστω ένα καταλανικό γεύμα στη διάρκεια της παραμονή σας.Να έχετε υπόψιν σας οτι το menudel dia ή απλώς menu είναι το προκαθορισμένο μενού. Στη Βαρκελώνη το μεσημεριανό τρώγεται γύρω στις 14:00-16:00 μ.μ ενώ το βραδινό δεν αρχίζει ποτέ πριν απο τις 21:00 ή 22:00 μ.μ. Στα περισσότερα εστιατόρια η κουζίνα κλείνει μεταξύ 23:00 και 00:00 μ.μ. Επίσης, πολλά μένουν κλειστά μια μέρα την εβδομάδα, ενώ άλλα ολόκληρο τον Αύγουστο.Γενικά καλό είναι να κάνετε κράτηση απο πριν.

ΜΠΑΡ

Στη Βαρκελώνη θα βρείτε, από υπόγεια κρασοπουλειά με ξύλινη διακόσμηση μέχρι φωτισμένους χώρους κοντά στη θάλασσα και μοδάτα στέκια. Τα περισσότερα απο αυτά γεμίζουν συνήθως μεταξύ 22:00μ.μ και 02:00 π.μ ή 03:00 π.μ, ειδικότερα μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου,όταν ο κόσμος ξενυχτάει περισσότερο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

  • Ποδοσφαιρο: ο ποδοσφαιρικός όμιλος της Βαρκελώνης έχει στις τάξεις του, όχι μόνο μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, την Barca, αλλά και ένα από τα καλύτερα στάδια-χωριτικότητας 120.000 θεατών Camp Nou.
  • ταυρομαχίες: κάθε Κυριακή απόγευμα την άνοιξη και το καλοκαίρι οργανώνονται ταυρομαχίες στην Placa de Braus Monumental. Η διασκέδαση αρχίζει στις 18:00μ.μ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  • Χρηματα: ευρώ
  • ώρα: στην Ισπανία και τις Βαλεαρίδες Νήσους η ώρα είναι ίδια με τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης: GMT/UTC συν μια ώρα το χειμώνα και GMT/UTC συν δυο ώρες την περίοδο απο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
  • κινδυνοι: η Ισπανία γενικά είναι μια αρκετά ασφαλής χώρα. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι μικροκλοπές.Οι περισσότερες επισκέπτες δε νιώθουν την παραμικρή απειλή στην Ισπανία, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν έστω ένα δυσάρεστο περιστατικό.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
  • Αεροπορικώς
  • με λεωφορειο
  • με τρένο
  • ακτοπλοικώς στις Βαλεαρίδες νήσους
Eπικοινωνείστε μαζί μας για να οργανώσουμε το ταξίδι σας...

www.aerotickets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου