Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δελχί: Η πόλη των αντιθέσεων..

  • πληθυσμός: 12,8 εκατομμύρια
  • έκταση: 1.483 τετρ.χμ
Αν κατορθώσετε να αγνοήσετε ορισμένα ενοχλητικά χαρακτηριστικά του Δελχί- όπως τους επίμονους κράκτες-, τότε σίγουρα θα ανακαλύψετε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα αυτής της μοναδικής πόλης. Βέβαια, η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και επιμονή. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Νέο Δελχί πρέπει να υπολογίζουν οτι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μέρες απλώς και μόνο για να προσαρμοστούν.
Ως πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί αποτελεί πολιτικό και επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και έναν απο τους σημαντικότεους τουριστικούς σταθμούς. Εδώ μένουν, επίσης, επί σειρά μηνών, πολλοί ξένοι που εργάζονται ως ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης, ως στελέχη πρεσβειών (τα αυτοκίνητα του διπλωματικού σώματος φέρουν μπλε πινακίδες κυκλοφορίας) ή ως μέλη οργανώσεων που συνεργάζονται με θυγατρικές του εξωτερικού.Το Νέο Δελχί είναι μια μεγάλη και καλοσχεδιασμένη πόλη, που κτίστηκε ως αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ινδίας από τους Βρετανούς.Το Παλιό Δελχί αποτέλεσε πρωτεύουσα τηςς μουσουλμανικής Ινδίας μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα δεκάδες τζαμιά και άλλα μουσουλμανικά μνημεία.

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Παρόλο που το Δελχί είναι μια μεγάλη πόλη, δε θα δυσκολευτείτε να την εξερευνήσετε. Η περιοχή με τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Yamuna και διαιρείται σε δύο βασικά τμήματα: το Παλιό Δελχί και το Νέο Δελχί. Σ τα αξιοθέατα του Νέου Δελχί περιλαμβάνονται το Κόκκινο Φρούριο, το τζαμί Jama Masjid ( Tζάμα Μασγίντ) και το Chandi Chowk. Στο Παλιό Δελχί, κοντά στην Kashmiri Gate(Πύλη του Κασμίρ), βρίσκεται ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ISBT Inter State Bus Terminal) και νοτιότερα ο σιδηροδρομικός σταθμός του Νέου Δελχί. Κοντά σε αυτόν το σταθμό βρίσκεται και το Paharganj, η περιοχή που προσελκύει τους περισσότερους ταξιδιώτες με χαμηλό προυπολογισμό. Η καρδιά του Νέου Δελχί είναι η Connaught Place. Oι τερματικοί σταθμοί για τις πτήσεις εσωτερικού του Διεθνούς Αεροδρομίου Ίντιρα Γκάντι (Ιndira Gandhi International Airport) βρίσκονται περίπου 12χμ. νοτιοδυτικά του κέντρου, ενώ το τερματικό διεθνών πτήσεων βρίσκεται 8χμ. παρακάτω. Περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ Connaught Place και του αεροδρομίου βρίσκεται το Chanakyapuri, που φιλοξενεί τις περισσότερες πρεσβείες του Νέου Δελχί.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες επισκέπτονται την Ινδία κατά τους πιο δροσερούς μήνες, δηλαδή απο τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο(προλαβένετε). Ωστόσο, αν θέλετε να συμμετάσχετε σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα πρέπει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας αναλόγως.

ΠΑΛΙΟ ΔΕΛΧΙ
  • Περιπλανηθείτε στο Κόκκινο φρούριο, κληροδότημα των πανίσχυρων Μογγόλων αυτοκρατόρων.
  • Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ινδίας στα πλούσια μουσεία της πόλης.
  • Επισκεφθείτε το επιβλητικό Jama Masjid, το μεγαλύτερο τζαμί της Ινδίας.
  • Θαυμάστε τον Qutb Minar, τον πύργο που ανεγέρθηκε για να δοξάσει την έλευση του Ισλάμ στην Ινδία.
  • Ψωνίστε πανέμορφα, φανταχτερά μπιχλιμπίδια στις αμέτρητες αγορές του Δελχί.
  • Απολαύστε πλούσια παραδοσιακά γεύματα στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια της πόλης.
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Κοντά στην Diwan-i-Khas βρίσκονται τα χαμάμ (ή λουτρά). Πρόκειται για τρεις μεγάλες αίθουσες με θόλους και ένα σιντριβάνι στο κέντρο. Μια απο αυτές τις αίθουσες έχει μετατραπεί σε σάουνα. Τα πατώματα ήταν καλυμμένα με pietra dura(χαραγμένο μάρμαρο) και το φως έφτανε ως τις αίθουσες από τις πολύχρωμες γυάλινες οροφές.

Υ.Σ: Στους Ναούς του Δελχί θα δείτε πολλά αγάλματα του Βούδα, φτιαγμένα με τέχνη και μεράκι.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Είναι προτιμότερο να κλείσετε δωμάτιο εκ των προτέρων καθώς τα πιο περιποιημένα καταλύματα μπορεί να γεμίσουν αστραπιαία, καθιστώντας τους νεοαφιχθέντες εύκολη λεία για όσους κυνηγούν τις προμήθειες. Πολλά καταλύματα αναλαμβάνουν την παραλαβή σας απο το αεροδρόμιο (με χρέωση), αρκεί να ειδοποιήσετε εγκαίρως. Κατά τη χαμηλή τουριστική περίοδο (Μάιο-Αύγουστο) πραγματοποιούνται εκπτώσεις της τάξεως του 20%, ενώ σε ορισμένα μέρη ισχύουν εκπτώσεις για διαμονή μεγαλύτερη της μιας βδομάδας.
  • οικονομικά ξενοδοχεία: Σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά ξενοδοχεία του Δελχί είναι παλιά και μάλλον απογοητευτικά. Τα δωμάτια είναι συχνά μικρά και σκοτεινά, ενώ σε ορισμένα μέρη τα σεντόνια έχουν πλεον αποκτήσει μια σιχαμερή γκρίζα απόχρωση.Από την άλλη μεριά, δεν είναι τόσο ακριβά όσο θα μπορούσαν να είναι τα καταλύματα  μιας πρωτεύουσας.Δεν διαθέτουν όλα ιδιωτικό μπάνιο.
  • μεσαίας κατηγορίας:Τα περισσότερα δωμάτια μεσαίας κατηγορίας διαθέτουν τηλέφωνο και τηλεόραση. Επίσης, όλα έχουν ιδιωτικό μπάνιο.
  • πολυτελείας:Τα ξενοδοχεία πολυτελείας στο Δελχί μπορεί να είναι από άκομψα κτίσματα τεσσάρων αστέρων μέχρι εντυπωσιακά συγκροτήματα των πέντε αστέρων. Παρά τη χλιδή που τα διακρίνει, η εξυπηρέτηση σε πολλά απο αυτά τα μέρη θα μπορούσε σίγουρα να είναι καλύτερη. Ολα τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας διαθέτουν κλιματιζόμενα δωμάτια.Ορισμένα απο αυτά έχουν και δωμάτια (ή ορόφους) για μη καπνιστές.
ΦΑΓΗΤΟ

Στο Νέο Δελχί θα βρείτε εστιατόρια για όλα τα γούστα και βαλάντια. Στα περισσότερα εστιατόρια μεσαίας κατηγορίας και πολυτέλειας θα επιβαρυνθείτε με φόρο της τάξεως του 8%. Για τα ποτά με/χωρίς οινόπνευμα θα πληρώσετε επιπλέον φόρο 20/12%
Απαραίτητα πιάτα: Απαραίτητο πιάτο σε όλα τα ινδικά γεύματα αποτελεί το σπυρωτό ρύζι στο νότο και το αλεύρι με τη μορφή του roti (είδος ψωμιού) στο βορρά. Αυτά τα δύο βασικά πιάτα συνοδεύονται συνήθως με dhal (φακές), sabzi(λαχανικά) και chatni (φαγητό όμοιο με το αγγλικό chutney). Aνάλογα με την περίσταση, στο γεύμα μπορεί να προστεθεί κάποια σπεσιαλιτέ με κρέας ή ψάρι.
Μπαχαρικά: Η κουρκούμη είναι υπεύθυνη για την πικάντικη νοστιμιά όλων των ινδικών πιάτων με κάρι, αλλά οι σπόροι του κολίανδρου και του κυμίνου χρησιμοποιούνται ακόμα περισσότερο και εγγυώνται γευστική επιτυχία.Το πράσινο κάρδαμο μοιάζει να δίνει παντού το παρόν, ακόμα και στα γλυκά, στο ζεστό χειμωνιάτικο τσάι ή στα χωνευτικά ποτά.
Το "ιερό" ρύζι: Σε μια χώρα όπου το φαγητό και η πνευματικότητα είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένα στοιοχεία , το ρύζι αποτελεί σύμβολο της αγνότητας και της γονιμότητας. Κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα γεύματα στο νότο, στην ανατολή και στη δύση, ο μέσος Ινδος καταναλώνει  2 κιλά ρύζι την εβδομάδα.
Για τους κρεατοφάγους: Παρόλο που οι περισσότεροι Ινδοί είναι χορτοφάγοι, στη χώρα εξακολουθούν να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος, κυρίως από τη μουσουλμανική και τη χριστιανική κοινότητα.Το αρνί και το κοτόπουλο έρχονται πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών και διατίθενται σχεδόν παντού.
Επιδόρπιο: Το payasam ή Kheer είναι μια νόστιμη πουτίγκα ρυζιού και αποτελεί το αγαπημένο επιδόρπιο των Ινδών. Συχνά στο payasam προσατίθενται κάρδαμο, σαφράν, φιστίκια, θρυμματισμένα αμύγδαλα. κάσιους ή σταφίδες. Το γλυκό σερβίρεται σε πήλινες κούπες ή σε μπολ. Οι φανατικοί φίλοι του παγωτού πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν το kulfi. Είναι ένα πηχτό παγωτό με ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτων.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ: κάθε βράδυ η 60λεπτη παράσταση "Ήχος και Φως" αναβιώνει τα σημαντικότερα γεγονότα της ινδικής ιστορίας, κυρίως όσα σχετίζονται με το Κόκκινο Φρούριο. Υπάρχουν παραστάσεις στα αγγλικά και στα χίντι.
ΜΠΑΡ: Πολλά από τα μπαρ του Δελχί μεταμορφώνονται το βράδυ(μετά τις 8:00 μ,μ) σε κλαμπ.Τα καλύτερα μπαρ και κλαμπ βρίσκονται συνήθως στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Ωστόσο, οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ακομά και αν δεν χρειαστει να πληρώσετε είσοδο, το ποτό χρεώνεται με φόρο της τάξεως του 30%. Στο Paharganj υπάρχουν μερικά ήσυχα μπαρ όπου μπορείτε να πιείτε μια μπίρα.Ορισμένα εστιατόρια μπορούν να σας σερβίρουν μπίρα σε φλιτζάνι τσαγιού(αρκεί να είστε διακριτικοί).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  •  Διαβατήριο: Φροντίστε να έχετε διαρκώς μαζί σας το διαβατήριο σας, το οποίο θα ισχύει τουλάχιστον για όσο διάστημα σκοπεύετε να μείνετε στην χώρα. Αν το διαβατήριο σας κλαπεί ή χαθεί επικοινωνείστε αμέσως με την πρεσβεία ή το προξενείο σας.
  • Βίζα: απαραίτητη, μια 15νθήμερη παράταση παραχωρείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  • Χρήματα: Η ρούπια
  • Ασφάλεια: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μεταφέρετε τα χρήματα και το διαβατήριο σας είναι οι ειδικές ζώνες που φοριούνται μέσα απο τα ρούχα. Μη μεταφέρετε ποτέ αντικείμενα αξίας στις αποσκευές σας.
  • Ώρα: Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν δυόμισι ώρες διαφορά. Όταν στην Ελλάδα οι δείκτες των ολογιών δείχνουν 12:00 το μεσημέρι, στην Ινδία η ώρα είναι 2:30μ.μ
www.aerotickets.gr ή επικοινωνείστε μαζί μας για να οργανώσουμε το ταξίδι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου