Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ρίο ντε Τζανέιρο.. Φύγαμε για Βραζιλία !

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη μοναδική ομορφιά του Ρίο ντε Τζανέιρο, τις ατέλειωτες παραλίες του γεμάτες ζωή, τη διάσημη νυχτερινή ζωή του και το καρναβάλι, εικόνες του οποίου έχουν κάνει το γύρο του κόσμου!

Ταξιδέψτε στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και θα σας αιχμαλωτίσει σίγουρα με την πρώτη ματιά, καθώς είναι χτισμένη πάνω στον κόλπο Γκουαναμπάρα και περιτριγυρισμένη από μοναδικά αξιοθέατα όπως ο Λόφος της Ζάχαρης με ύψος 396 μ. και ο Λόφος Κορκοβάντο εκεί που βρίσκεται το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή ( Christo Redentor ) , σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα επτά θαύματα του νέου κόσμου, που μοιάζει να αγκαλιάζει την πόλη και να καλωσορίζει τους επισκέπτες.



Η κουλτούρα των Καριόκας για τις παραλίες του Ρίο - όπως η φημισμένη Κόπακαμπάνα, η Ιπανέμα και η Λεμπλόν – είναι τρόπος ζωής και μάλιστα τόσο ιδιαίτερος που διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη Βραζιλία. Εδώ ο χρόνος κυλά στους ρυθμούς της μπόσα νόβα, του ποδοσφαίρου και του footvolley που παίζεται συχνά στις παραλίες. Για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου και της ιστορίας του, μια επίσκεψη στο θρυλικό Μαρακανά είναι must.
Ανεβείτε στο λόφο του Κορκοβάντο με το τελεφερίκ για μια μοναδική θέα της πόλης και απολαύστε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα από το Λόφο της Ζάχαρης. Στο Ρίο θα βρείτε επίσης πολλά μουσεία μοντέρνας τέχνης καθώς και το Μουσείο του Καρναβαλιού που βρίσκεται δίπλα στο ξακουστό Σαμπαδρόμιο το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στη Βραζιλία.

Εκτός από το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο και την Πρωτοχρονιά δεκάδες χιλιάδες επισκέπτονται την πόλη, λόγω των πολλών του εκδηλώσεων στις παραλίες και των σόου με πυροτεχνήματα, ενώ όλοι είναι ντυμένοι στα λευκά για καλή τύχη.

Κι αυτές είναι μόνο λίγες από τις εικόνες που θα δείτε με ένα ταξίδι στην πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο ή αλλιώς cidade maravilhosa , όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της.

Αν αναζητάτε εξωτικές παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή και μοναδικές εμπειρίες, ένα ταξίδι στο Ρίο αποτελεί το ιδανικό μείγμα ξεκούρασης και διασκέδασης!

ΦΑΓΗΤΟ

Η βραζιλιάνικη κουζίνα έχει μερικά αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η κουζίνα της Μπαΐα (Bahia). Κυρίως τηγανητοί μεζέδες, που θα βρείτε σε υπαίθριες αγορές. Δεν γίνεται να φύγετε από το Ρίο χωρίς να έχετε φάει ακαραζέ, φασόλια μαυρομάτικα τηγανισμένα σε λάδι καρύδας. Ή βαταπά, μια συνταγή με γαρίδες, ψωμί, γάλα καρύδας και φιστίκια.
Χαρακτηριστικά είναι και τα ψητοπωλεία τους (churrascarias) με τα πολύ καλά κρέατα που κόβονται μπροστά σας από τη σούβλα.


Οι Βραζιλιάνοι έχουν μεγάλη παράδοση και στο σούσι, όπως και στην πίτσα, λόγω των Ιαπώνων και των Ιταλών μεταναστών που ζουν για σχεδόν έναν αιώνα στη χώρα.
Μεζέδες στο στυλ των ισπανικών τάπας θα βρείτε παντού. Το παρακάνουν λίγο με τα τηγανητά, αλλά έχετε πάντα την εναλλακτική των ολόφρεσκων, εξωτικών τους φρούτων και χυμών.
Στο Ιλια Γκράντζι μη διστάσετε να φάτε ψάρι στην κατσαρόλα με μπανάνα. Ακούγεται γραφικό, όμως θα αλλάξετε γνώμη όταν το δοκιμάσετε.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Το ταξί είναι αξιόπιστο και φθηνό. Από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο το κόστος είναι περίπου 20 ευρώ, ενώ για διαδρομές όπως από την Ιπανέμα ώς το Κορκοβάντου δεν θα ξοδέψετε πάνω από 8 ευρώ. Για τη δική σας ασφάλεια, μην επιβιβάζεστε στα βανάκια-ταξί με φιξ διαδρομές (π.χ. από το Λέμι στο Λεμπλόν), διότι είναι πειρατικά και ουκ ολίγα περιστατικά έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.
Στα αστικά λεωφορεία τα δρομολόγια είναι απίστευτα συχνά, καθώς οι Καριόκας δεν πολυχρησιμοποιούν αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι και οι δρόμοι σπάνια έχουν κίνηση, οπότε πάτε όπου θέλετε αρκετά γρήγορα και φθηνά (έχουν εισπράκτορα, στον οποίο δίνετε περίπου 1 ευρώ για κάθε διαδρομή).
Το μετρό είναι βολικό, αλλά καλύπτει εξαιρετικά μικρό κομμάτι του Ρίο, προς το παρόν, με ένα μέρος του δικτύου του κλειστό, αφού ανοίγουν νέοι σταθμοί λόγω Ολυμπιακών. Προσφέρεται για να κινηθείτε στον κάθετο άξονα από το κέντρο μέχρι την Κοπακαμπάνα, αλλά και για να επισκεφτείτε το Μαρακανά. Αποφύγετέ το αργά το βράδυ.
Για τα εκτός Ρίο ταξίδια, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο. Η βενζίνη είναι πάμφθηνη, ενώ οι τιμές ενοικίασης είναι παρόμοιες με της Ελλάδας. Οι δρόμοι είναι αρκετά ικανοποιητικοί και το μόνο που θα μπορούσε να σας ανησυχήσει είναι διάφοροι διεφθαρμένοι αστυνομικοί που σταματούν τους τουρίστες και ζητούν «λάδωμα» για να τους αφήσουν. Το αυτοκίνητο είναι πολύ καλή επιλογή αν κάνετε το ταξίδι προς την Ανγκρα, το Παρατσί και την Ουμπατούμπα, για να γυρίσετε τις πολλές τους παραλίες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά ΚΤΕΛ. Κάποια διαθέτουν πολυτελή λεωφορεία και οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές (π.χ. θα πάτε με 15 ευρώ από το Ρίο στην Ανγκρα).

TIPS

Ασχοληθείτε από πριν με το συνάλλαγμά σας. Στο διεθνές αεροδρόμιο η προμήθεια που κρατούν στο ανταλλακτήριο είναι 10%, οπότε αλλάξτε εκεί απλώς μερικά ευρώ για να έχετε για ταξί. Δυστυχώς, στην πόλη δεν υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια, οπότε θα πρέπει να βρεθείτε στο κέντρο για να αποκτήσετε ρεάλ, εκτός και αν έχετε φροντίσει να αλλάξετε από πριν, δηλαδή στον ενδιάμεσο σταθμό σας.
Σε καμία περίπτωση μη βασιστείτε στις κάρτες σας για μετρητά από τα ΑΤΜ, αφού απλώς... δεν θα τις διαβάσουν. Τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια δέχονται πιστωτικές, αλλά θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και μετρητά για τις μετακινήσεις σας και κάποιες αγορές από το δρόμο.

Για κρατήσεις επισκεφθείτε www.aerotickets.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου