Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Βελιγράδι ! Ταξίδι στην Λευκή Πόλη !


Η Λευκή Πόλη αποκαλύπτει τα αληθινά, γοητευτικά της «χρώματα» σε όσους την προσεγγίζουν όχι ως τυπικοί τουρίστες, αλλά με διάθεση εξερεύνησης.

Νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος προλάβει να «σκληρύνει», ένα απαλό φως καλωσορίζει τη μέρα και χαϊδεύει την πόλη. Εάν έχεις κάνει τον κόπο να σηκωθείς νωρίς και να περπατήσεις μέχρι το παλιό κάστρο στο κέντρο, ο ορίζοντας σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Για την ακρίβεια, η θέα πάνω από το Κάστρο (Kalemegdan) προς τους ποταμούς Σάβα και Δούναβη δικαιούται απόλυτα το χαρακτηρισμό «μοναδική» και εξηγεί το όνομα «Belo-grad», «Λευκή Πόλη» δηλαδή. Δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, στην καρδιά της οποίας να συναντιούνται δύο μεγάλα ποτάμια, με μικρά και μεγαλύτερα νησιά διάσπαρτα στο πέρασμά τους και περικυκλωμένα από χιλιόμετρα δάσους και πρασίνου.

Η γαλήνη του πανοράματος από εκεί ψηλά ανταγωνίζεται με αξιώσεις ακόμη και τη φρενίτιδα της μεγαλούπολης που απλώνεται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Εάν υπάρχει κάτι πραγματικά γοητευτικό σε αυτό το μέρος, είναι η ισορροπία που επιτυγχάνεται μέσα από τις πολλαπλές αντιθέσεις. Στο τοπίο, στον αρχιτεκτονικό ιστό, ακόμη και στην προσωπικότητα των Σέρβων. Aπό τη μια, έχεις την υπόγεια δημιουργική ένταση που εκδηλώνεται σε χώρους όπως οι παλιές αποθήκες δίπλα στο ποτάμι, που σταδιακά μετατρέπονται σε πολιτιστικά κέντρα. Από την άλλη, την αδυσώπητη αστική ανάπτυξη που ροκανίζει συστηματικά το υπέροχο φυσικό τοπίο. Ενας ανταγωνισμός που εξελίσσεται γύρω από το παντοτινό, ήρεμο πέρασμα των ποταμών.

Η ίδια η πόλη δεν μπορεί να αφηγηθεί με ευκολία την ιστορία της. Πρέπει να την αναζητήσεις υπομονετικά. Εχοντας καταστραφεί ξανά και ξανά από πολέμους, βρίσκεται πάντοτε σε μια διαρκή ανακατασκευαστική αταξία.

 Πολυκαταστήματα προτείνουν στις βιτρίνες τους την τελευταία λέξη της μόδας, δίπλα σε υπαίθριες αγορές με φρούτα και λαχανικά, ενώ κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει πάντα σφηνωμένος ένας φούρνος που μοσχομυρίζει. Κόσμος τρέχει αδιάκοπα προς όλες τις κατευθύνσεις, περιμένει υπομονετικά στα φανάρια και έπειτα ορμά και πάλι προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το Βελιγράδι δεν έχει μετρό, το μεγαλύτερο όμως τμήμα της πόλης περπατιέται εύκολα, ακόμη και τις ώρες αιχμής. Τα πλατιά πεζοδρόμια σε οδηγούν διαρκώς σε καινούργια μέρη. Προς την παλιά εβραϊκή συνοικία με τα περήφανα σπίτια και το κεραμιδί πλακόστρωτο. Το παλιό λιμάνι και τελωνείο στο Δούναβη και τα ξεφτισμένα κτίρια γύρω τους με τις κρυμμένες εσωτερικές αλέες.
Τον μαύρο γυάλινο πύργο Beogradzanka, τον πρώτο ουρανοξύστη που χτίστηκε στην πόλη.

Τη μαρμάρινη πλατεία στην οποία μοιάζει να ξαποσταίνει ο Αγιος Σάββας, η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο, όπου εδώ και 70 χρόνια το χτίσιμό της συνεχίζεται αγνοώντας το χρόνο. Τα πάρκα γύρω από το Κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο, που μοιάζουν με αριστουργήματα απέναντι από τον τεράστιο τετράγωνο όγκο που στεγάζει το κεντρικό ταχυδρομείο της χώρας. Οσο περισσότερο αντέξει ένας πεζοπόρος, τόσο περισσότερα μυστικά αποκαλύπτονται.

 Το πράσινο Φρούριο του Βελιγραδίου, που είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε τη μέρα σας. Ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης  είναι must !









Για τους φίλους της ιστορίας
προτείνουμε μια επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο. Εδώ θα πάρετε μια γεύση από τη μεγάλη ιστορία του Βελιγραδίου: τανκ, πολυβόλα, στρατιωτικά οχήματα, βρίσκονται εδώ και θυμίζουν στους επισκέπτες τις εκρήξεις στο Βελιγράδι του Μιλόσεβιτς .



Η «Ερμού» των Σέρβων

Knez Michailova λέγεται η εμπορική αρτηρία του Βελιγραδίου, που αξίζει να  θα δείτε ένα ετερόκλητο fashion croud να κάνει τα ψώνια του. Είναι ο  «ευρωπαϊκός» πεζόδρομος της πόλης και βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν του Πρίγκιπα Μιχαήλ.








Στην Πλατεία Trg Republike «χτυπάει η καρδιά των τεχνών» στη πόλη. Δεξιά κι αριστερά της Πλατείας θα δείτε το Εθνικό Μουσείο, που φιλοξενεί μια ανεκτίμητη συλλογή ιστορικών κειμηλίων και το Εθνικό Θέατρο.



 Κάντε τη βόλτα σας στη Skadarska, την πιο γραφική και μποέμ γειτονιά της πόλης. Ο χρόνος εδώ, στα παλιά καφενεδάκια, μοιάζει να έχει σταματήσει.

 Ποτό στις όχθες του Δούναβη
 
Πρέπει όμως να φτάσει η νύχτα για να φανερωθεί η πραγματική γοητεία αυτού του μέρους. Στις αμέτρητες πλατφόρμες πάνω στους ποταμούς, στα πάρκα και τα μαγαζιά ο κόσμος γιορτάζει. Κατηφορίζει τον κεντρικό πεζόδρομο Knez Mihailova προς το Κάστρο, χαζεύοντας στα βιβλιοπωλεία που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Παρέες με φόντο τον ορίζοντα διασκεδάζουν πίνοντας μπίρες και παίζοντας μουσικές κάτω από τα τείχη του Κάστρου. Ζευγάρια ερωτευμένων καταλαμβάνουν τα παγκάκια, ενώ οι μοναχικοί ταξιδεύουν με ποδήλατα για χιλιόμετρα δίπλα στις όχθες. Αφουγκράζεσαι τον παλμό της πόλης και δεν αργείς να υποψιαστείς ότι κάθε βράδυ υπάρχει τουλάχιστον μια μουσική, ένα γλέντι, μια στιγμή μοναδική για κάθε επισκέπτη εδώ.

Για να κλείσετε ιδανικά τη μέρα σας, κάντε μια έκπληξη στο άλλο σας μισό. Απολαύστε το ποτό σας σε κάποιο από τα πλωτά bars στη δυτική όχθη του Δούναβη και φυλάξτε την εικόνα του Βελιγραδίου που καθρεφτίζεται στα νερά του ήρεμου ποταμού.


Μια πόλη με ιστορία
Το Βελιγράδι είναι  μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς ιδρύθηκε από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ.. Τοτε λεγόταν « Σιγγιδών»  και ονομάστηκε  Βελιγράδι το 878μ.Χ.. Έχει μεγάλη ιστορία και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του μετατράπηκε σε πεδίο μαχών. Ίσοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

  Σήμερα 1.630.000 άνθρωποι ζουν στο Βελιγράδι και έχει μετατραπεί σε κεντρικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της χώρας.

Για κρατήσεις επισκεφθείτε www.aerotickets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου