Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

New York, Η Πόλη που δε κοιμάται ποτέ και σε προσκαλεί σε ένα μεγάλο ταξίδι μυαλού και σώματος!!

Αυτή η πόλη δεν εξαντλείται με μία επίσκεψη και σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Είναι εκεί και υπάρχει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε εποχή. Και σε δέχεται πάντα, όποιος και να είσαι, όπως και να είσαι. Tο πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι μπαίνοντας στην πόλη, κακά τα ψέματα, είναι κλειστοφοβία. Ίσως για λίγο να σου κοπεί και η αναπνοή. Το Μανχάταν είναι ένα νησί, ο κεντρικότερος εκ των 5 δήμων που αποτελούν τη Νέα Υόρκη (οι υπόλοιποι είναι το Queens, το Brooklyn, το Staten Island και το Bronx). Επίσης, το Μανχάταν είναι ρυμοτομημένο σαν μπακλαβάς. Οι οδοί και οι λεωφόροι, συνήθως αριθμημένοι με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. οι Lexington Avenue, Park Avenue, Wall Street, Broadway, δημιουργούν καλοσχηματισμένα τετράγωνα. Μετά την πρώτη επαφή με την πόλη και τις μεγαλόφωνες διαπιστώσεις μας για τους δρόμους του Μανχάταν, φτάνουμε επιτέλους στο ξενοδοχείο. Βρίσκεται στον 43ο δρόμο, ένα βήμα από την Time Square, και έχει μικρά δωμάτια με μεγάλα αμερικανικά αμπαζούρ και μπορντό ταπετσαρία. Οι έμπειροι παππούδες γκρουμ με τα στιβαρά χέρια παίρνουν τις βαλίτσες σου και ζητούν ένα γερό πουρμπουάρ. Να θυμάσαι ότι παντού πρέπει να δίνεις φιλοδώρημα, που ορίζεται στο 20% της συνολικής αξίας και πρέπει να το υπολογίσεις παντού, ακόμη και στο ταξί.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ HIGHLIGHTS
Η Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο, γνωστή ως Αγαλμα της Ελευθερίας. Πας με φεριμπότ από το Μπάτερι Παρκ, που ξεκινά κάθε μισή ώρα και κάνει στάση και στο ιστορικό Ellis Island, την άλλοτε υποδοχή της «Γης της Επαγγελίας», από όπου πέρασαν πάνω από 17 εκατομμύρια μετανάστες από το 1892 ώς το 1954. Το είδαμε στις «Νύφες», το είδαμε στο «Νονό», μέχρι και η «Θεία από το Σικάγο» μπήκε από εκεί.

Το Lower Manhattan (όπου και το Battery Park, από όπου πήρες το φέρι). Εδώ θα σπεύσεις να δεις τα ματωμένα χώματα-ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας, το λεγόμενο Ground Zero δηλαδή, εκεί όπου έχασκαν οι Δίδυμοι Πύργοι μέχρι το 2001 και που σήμερα είναι ένα απλό εργοτάξιο. Η περιοχή ασφυκτιά από επιχειρηματικότητα, πανύψηλους ουρανοξύστες και εμπορικά κτίρια-έδρες παγκόσμιων κολοσσών που χωρίζουν στενοί σκοτεινοί δρόμοι, όπως η Wall Street.
Το Greenwich Village. Θα δεις την καμάρα στο Washington Square Park. Εκεί έμεναν τα θρυλικά «Φιλαράκια» και κυκλοφορούσαν ο Dylan Thomas, ο Jack Kerouac και η παρέα των μπίτνικ.
Ανεβαίνοντας στο Μανχάταν και κατευθυνόμενος προς το λεγόμενο Midtown, θα δεις το Empire State Building, το ψηλότερο κτίριο της πόλης με εντυπωσιακή θέα από τον τελευταίο 102ο όροφό του… Το αρχικό παρατσούκλι του μοιάζει επίκαιρο: το ονόμαζαν Empty State Building γιατί χτίστηκε λίγο μετά το Κραχ, όταν και μεγάλες επιχειρήσεις δεν τολμούσαν να νοικιάσουν γραφεία εκεί αδυνατώντας να πληρώσουν το νοίκι. Σήμερα πάντως στεγάζει γραφεία και καταστήματα, όπως και το επιβλητικό Rockefeller Center με τα χρυσά αγάλματα στην είσοδο (εκεί, για να βγάλεις μια φωτογραφία, θα πρέπει να περιμένεις στην ουρά).
Η Time Square, βορειότερα στο Midtown, είναι γεμάτη φώτα και κόσμο και το MTV κάνει ζωντανές αναμεταδόσεις μέσα από την τζαμαρία. Πέφτοντας το βλέμμα πάνω σε γιγαντοοθόνες, οι ειδήσεις του Reuters σχεδόν ανακατεύονται με την πτώση του NASDAQ και τα λόγκο της Κόκα Κόλα, των Μακ Ντόναλντς και της παράστασης με τη Liza Minnelli στο Broadway λίγο πιο πέρα. Η αποθέωση της αμερικανικής αφθονίας με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, σε πραγματικά ζωντανή μετάδοση, είναι συναρπαστική... Πέρα από το φως νέον που κάνει τη νύχτα μέρα. Κυριολεκτικά.
Το MΟΜΑ (Museum Of Modern Art - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), στην 53η Οδό με 11η, είναι καλή επιλογή για κάποια Τετάρτη ή Πέμπτη, αφού τότε μένει ανοιχτό μέχρι τις 8, επομένως θα προλάβεις να τα δεις όλα. Γιατί αξίζει να τα δεις όλα (135.000 εκθέματα, εκ των οποίων Πικάσο, Τζιακομέτι, Μαξ Ερνστ, Ματίς και Γουόρχολ).
Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art - 5η Λεωφόρος με 82η Οδό) στεγάζονται 3 εκατομμύρια εκθέματα από την παλαιολιθική μέχρι τη νεότερη εποχή, που οι αρχαιολόγοι λένε ότι μια ζωή δεν σου φτάνει για να τα απολαύσεις όλα.
Ανεβαίνοντας προς Harlem (παρυφές του Bronx), θα διασχίσεις οπωσδήποτε το Central Park, ένα τεράστιο πάρκο στο μέσον του πολύβουου αστικού τοπίου, εξ ολοκλήρου τεχνητό, που κατασκευάστηκε κάπου στα μισά του 19ου αιώνα. Χρειάστηκαν περίπου 20.000 άνθρωποι και 20 χρόνια για να αποκτήσει η περιοχή τη σημερινή της μορφή. Φυτεύτηκαν 5 εκατομμύρια δέντρα και 816 ποικιλίες άλλων φυτών. Από τότε μέχρι και σήμερα το πάρκο εξυπηρετεί ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Εκεί καταφεύγουν άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες της Νέας Υόρκης, εκεί ξεκουράζονται οι εργαζόμενοι των γύρω επιχειρήσεων, εκεί βρίσκουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους οι χιλιάδες κάτοικοιAυτή την εποχή ο κόσμος αράζει λες και είναι στην εξοχή, ενώ λιμνούλες και ψηλά δέντρα κάνουν την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο να είναι ικανή να παίρνει και βαθιές ανάσες.
Μια τελευταία απαραίτητη πινελιά είναι η γέφυρα του Brooklyn (η πρώτη κρεμαστή ατσάλινη γέφυρα στον κόσμο), από όπου θα απολαύσεις το λεγόμενο skyline, τη χαρακτηριστικότερη θέα του Μανχάταν από μακριά.
Μια που έφτασες μέχρι εκεί, κάνε και μια βόλτα στη συνοικία του Brooklyn, την πιο όμορφη περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως λένε οι νεότεροι Νεοϋορκέζοι. Η γειτονιά Williamsburg είναι η χαρά του ολίγον ιντελεκτουέλ που θέλει να ακούσει καλή «ανεξάρτητη» μουσική, να δει hip κόσμο και να πιει και μερικά φθηνότερα ποτά εκτός Μανχάταν.
Τέλος, η Chinatown, η Μικρή Ιταλία ή Little Italy, το Soho (δηλαδή το South of Houston) και η Tribeca (δηλαδή το Triangle Below Canal) είναι φημισμένα για το εθνικό χρώμα τους - απαραίτητες βόλτες αν υπάρχει λίγος χρόνος παραπάνω.
Το χαρακτηριστικό της China Town είναι οι κινέζικες επιγραφές των καταστημάτων και οι οροφές σε στυλ παγόδας, τις οποίες συναντάμε σε κάθε κτήριο, από τράπεζες μέχρι τηλεφωνικούς θαλάμους. Αρχίσαμε να περπατάμε στα στενά δρομάκια, προσπαθώντας να βρούμε ανθρώπους να μιλάνε αγγλικά. Μάταιος κόπος.
Οι Κινέζοι μετανάστες που έρχονται στην Αμερική κλείνονται στον εαυτό τους, αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουν το πού βρίσκονται. Έμαθα πως υπάρχουν γέροντες 80 ετών που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν μιλήσει ούτε μία λέξη αγγλικά, ούτε έχουν βγει από τα όρια της συνοικίας. Και φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Αμερικανοί πολίτες• γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Νέα Υόρκη.
Τα τελευταία 10 χρόνια η συγκεκριμένη γειτονιά επεκτείνεται διαρκώς, καταλαμβάνοντας κομμάτια της γειτονικής Little Italy.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Στη Νέα Υόρκη πετούν πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, η Delta και η Continental Airlines απ' ευθείας από Αθήνα ή άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω των αντίστοιχων πρωτευουσών. Επισκεφθείτε το site μας www.aerotickets.gr για να δείτε τις προσφορές μας για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία!!

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οι καλύτερες εποχές για τη Νέα Υόρκη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χειμώνα το κρύο μπορεί να φτάσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το καλοκαίρι ο καύσωνας μέσα στην πόλη μπορεί να γίνει αφόρητος.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Τα καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, καθημερινά. Βάλε άνετα παπούτσια και περπάτησε: στην 5η Λεωφόρο, από τη Central Park Str. και τη Madison (από την 50ή ώς την 57η Οδό) όπου θα βρεις τις «μάρκες» (από Donna Karan, Gucci, Givenchy μέχρι Marc Jacobs και Jimmy Choo παπούτσια). Και αν είσαι «γκατζετάκιας», μην ξεχνάς ότι ο ναός της τεχνολογίας Apple store βρίσκεται στην 5th Avenue νούμερο 767 και είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτός… Πήγαινε για βιβλία ή αντίκες στην Bleecker street στο Greenwich. Επίσης, στις West Broadway και Prince street στο Soho, στη Mott Street από τη Nolita ώς την Chinatown (από όπου μπορείς να προμηθευτείς και πλειάδα T.shirts I Love NY σε καλές τιμές).Στο ναό του shopping «αναστενάζουν» τα πορτοφόλια και «παίρνουν φωτιά» οι πιστωτικές κάρτες. Οι στολισμένες βιτρίνες σε τραβούν σαν μαγνήτης. Ο κόσμος προσπαθεί να ανακαλύψει τις καλύτερες τιμές σε καταστήματα που κάνουν προσφορές. .
.Η 5th Αvenue θα σου θυμίσει το Breakfast at Tiffany's, θα σε δελεάσει να πάρεις κάνα αναμνηστικό τσαντάκι DKNY (αν περισσεύουν 500 ευρώ).

ΝΕΟΫΟΡΚΕΖΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
Οι νύχτες στη Νέα Υόρκη είναι μαγευτικές και ερωτικές. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ σε παρασύρει σε ένα μεγάλο ταξίδι μυαλού και σώματος. Δίπλα σου τρέχει η ζωή και θέλεις να τα προλάβεις και να απολαύσεις κυριολεκτικά όλα.
Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά η φλόγα της νυχτερινής ζωής κάνει τους κατοίκους της Νέας Υόρκης περισσότερο πρόσχαρους κι ευγενικούς.
Ο κόσμος χαμογελά και νιώθεις μέρος μιας μεγάλης παρέας. Στα στενά της περιοχής Τribeca, ακριβώς δίπλα στο Soho, περπατήσαμε στις παλιές και μεγάλες αποθήκες εμπορευμάτων. Το μέρος σφύζει από ζωή και ο κόσμος συνωστίζεται σε cafes, bars και clubs. Είναι βέβαιο πως αποκλείεται να προφτάσεις να τα δεις όλα.
 

Επισκεφθείτε το www.aerotickets.gr και κάντε τώρα την κράτηση σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου