Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Χουργκάντα.. H μαγεία της ερυθράς θάλασσας !

Η ΧΟΥΡΓΚΑΝΤΑ (ΑΛ-ΓΚΑΡΝΤΑΚΑ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ), 370 χλμ. νότιο-ανατολικά του Καΐρου πάνω στις ακτές της Ερυθράς θάλασσας, είναι το πρωτοπόρο τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου. Από μικρό ψαροχώρι εξελίχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια σε ανθηρή παραθεριστική πόλη, με παραλιακά ξενοδοχεία μονίμως γεμάτα επισκέπτες που καταφθάνουν για να απολαύσουν τη λιακάδα, τα πεντακάθαρα νερά και τις καταδυτικές τοποθεσίες όλες τις εποχές του χρόνου.
Είναι ένα μέρος ολοκληρωτικά αφιερωμένο στον τουρισμό. Οι παραλίες και η θάλασσα απασχολούν τον κόσμο την ημέρα , ενώ τη νύχτα η πόλη λάμπει από τα φώτα των υπαίθριων εστιατορίων, μπαρ, αλλά και κακόγουστων εμπορικών κέντρων με τα σουβενίρ. Το συνηθέστερο ντύσιμο είναι τα σορτς τα καπέλα και τα μακό μπλουζάκια, ενώ αντί για το κάλεσμα του μουεζίνη στους δρόμους αντηχούν οι ρυθμοί της ντίσκο. Τα χάμπουργκερ και οι πίτσες έχουν παραμερίσει τα φελάφελ και τα καμπόμπ, ενώ στα μενού των εστιατορίων εμφανίζονται μέχρι και μπορστ ή pelmeni-πιάτα που απευθύνονται στο τεράστιο κύμα Ρώσων, οι οποίοι παραθερίζουν στην περιοχή από τον καιρό της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. Οι περισσότεροι επισκέπτες καταφθάνουν αεροπορικώς με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, ενώ οι διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες -Hilton, Marriott, Sheraton- διαθέτουν πλήρεις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής τους παραλίας, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μη χρειάζεται ν’ απομακρύνονται από το χώρο του ξενοδοχείου.
Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι επισκέπτες κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση είναι οι εξορμήσεις στη θάλασσα. Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία οργανώνουν καταδυτικές εξορμήσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.
Μερικά φτάνουν μέχρι και το νησί Γκιφτούν, 40 λεπτά διαδρομή με το πλοίο. Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή με ανώτατο όριο 100 επισκεπτών την ημέρα. Κάποιες υποτυπώδεις τουριστικές εγκαταστάσεις προσφέρουν αναψυκτικά, καταδυτικό εξοπλισμό και τουαλέτες, όμως γενικότερα η ανάπτυξη έχει διατηρηθεί σε μηδαμινά επίπεδα κι έτσι το νησί παραμένει απίστευτα όμορφο. Για μεσημεριανό το εκδρομικό πακέτο προσφέρει συνήθως ψάρι.
Ωστόσο αυτό που ουσιαστικά έβαλε τη Χουργκάντα στο χάρτη είναι η κατάδυση. Υπάρχουν περίπου δέκα κοραλλιογενή νησάκια, όλα σε ακτίνα ημερήσιας εκδρομής και με μία φανταστική ποικιλία θαλάσσιας ζωής, από καρχαρίες, διαβόλους της θάλασσας, και γιγάντια χέλια. Τα πολυάριθμα τοπικά καταδυτικά κέντρα προσφέρουν τμήματα για αρχάριους, αλλά και διάφορες εκδρομές –μονοήμερες, ολονύκτιες, κατάδυση κατευθείαν από το σκάφος για πιο πεπειραμένους κ.λπ. Προσέξτε στην επιλογή του καταδυτικού κέντρου, γιατί κάποια δεν διαθέτουν την απαραίτητη πείρα ή τον κατάλληλο εξοπλισμό. Καλύτερα πάντως να πηγαίνετε για κατάδυση με τα κέντρα που λειτουργούν στα μεγάλα ξενοδοχειακά χωριά και συγκροτήματα, τα οποία μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά διαθέτουν καλύτερο εξοπλισμό και επαγγελματίες εκπαιδευτές.
Για τους λιγότερο περιπετειώδεις υπάρχει η λύση των εκδρομικών σκαφών με τον γυάλινο πάτο, απ’όπου μπορούν να θαυμάσουν την κοραλλιογενή θαλάσσια ζωή καθισμένοι αναπαυτικά στην κλιματιζόμενη καμπίνα. Μια άλλη επιλογή είναι το υποβρύχιο Sindbad, που κατεβαίνει σε βάθος 20μ. και ταξιδεύει ανάμεσα στα ψάρια. Θα το βρείτε αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του ξενοδοχείου Sindbad Beach Resort. Για μια κοντινή ματιά στα πλάσματα της θάλασσας χωρίς να πρέπει να καταδυθείτε πλάι τους, η Χουργκάντα διαθέτει επίσης το ενυδρείο της Ερυθράς Θάλασσας, με φιλοξενούμενους ένα μεγάλο αριθμό ειδών που απαντώνται στους ύφαλους της περιοχής.
Μια διαφορετική εκδοχή της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της Χουργκάντα βρίσκεται 20 χλμ. Βορειότερα, στο ολοκαίνουργιο θέρετρο Αλ-Γκούνα. Ιδιοκτησία ενός από τους σπουδαιότερους μεγιστάνες της Αιγύπτου, είναι μια έκταση που περιλαμβάνει διεθνή ξενοδοχεία, συγκροτήματα με βίλες, ποιοτικά εμπορικά κέντρα, καθώς και ένα ζυθοποιείο και οινοποιείο όπου παράγονται αντίστοιχα η μπίρα Sakkara και το κρασί Obelisk. Απευθύνεται σε εκλεκτική πελατεία και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στους κύκλους του Αιγυπτιακού Τζετ σετ. Κορυφαίο απ’ όλα τα ξενοδοχεία είναι το Sheraton Miramar, χτισμένο πάνω σε εννέα νησάκια που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες, έργο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Μάικλ Γκρέιβις. Είναι μια μεταμοντέρνα φαντασίωση σε παστέλ τόνους και με θέμα την έρημο, που θα ζήλευε ακόμα και η Disney –παλιότερος πελάτης του Γκρέιβις.
Το Αεροδρόμιο (HRG)  Hurghada βρίσκεται,  8 χλμ νοτιοδυτικά από Χουργκάντα​​. Το αεροδρόμιο είναι  είκοσι λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης και βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο.
Υπάρχει ένα τερματικό με πολλά εστιατόρια, σνακ μπαρ και καταστήματα, όπως συναλλάγματος και αφορολόγητα. Εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες ταξιδιώτες , με αναπηρικά καροτσάκια και  διατίθενται από τις αεροπορικές εταιρείες.
Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται ακριβώς έξω από τον τερματικό σταθμό, και υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου. Υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες  με λεωφορείο προς Χουργκάντα ​​που περιμένουν έξω από το αεροδρόμιο και η διαδρομή είναι περίπου  20 λεπτά.Tαξί λειτουργούν επίσης από το αεροδρόμιο,  αν και χρεώνουν διπλά το κόμιστρο. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στο αεροδρόμιο.To κοντινότερο ξενοδοχείο βρίσκεται περίπου 6 χλμ. απο  Χουργκάντα .

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Απο Αθήνα για την Χουργκάντα ​​ πετούν μόνο 2 αεροπορικές εταιρείες,η Egyptair και η Turkish Airlines Για παράδειγμα, η Turkish Airlines φτάνει στην  Χουργκάντα ​​μέσω Κωνσταντινούπολης. Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι τη Κωνσταντινούπολη και 2 ώρες και 45 λεπτά από Κωνσταντινούπολη προς Χουργκάντα.
Αεροπορικά εισιτήρα για Χουργκάντα θα βρείτε στο www.aerotickets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου